Šéf hnutí ANO Andrej Babiš slíbil, že za čtyři roky nadobro zmizí z politiky. Má však jednu podmínku - musí vyhrát říjnové parlamentní volby a stát se novým předsedou vlády ČR.

Exministr financí Andrej Babiš slíbil, že za 4 roky nadobro skončí v politice. Lídr ANO má pro to jedinou podmínku – vyhrát nadcházející sněmovní volby a stát se novým premiérem. Politice prý obětoval už dost života, chtěl by se pak věnovat podnikání a rodině. Babiš to uvedl v rozhovoru pro deník Právo.

Babiš se ambicemi řídit vládu netají.

„Česko si v prvé řadě zaslouží dobrého premiéra. Pokud bych tu šanci dostal já, tak vám garantuji, že udělám všechno pro to, abych byl tím nejlepším premiérem,“uvedl Babiš.

„Bude na lidech, jestli mi dají šanci, abych ukázal, že bych uměl řídit vládu jako jeden tým. Čtyři roky. Já v politice nechci být déle, už jsem jí obětoval šest let svého života,“ dodal.

Podle něj obětoval politice už dost času.

„Vždyť by mi v té době bylo 67 let. Taky bych chtěl mít chvíli normální život, věnovat se rodině i firmě,“řekl.

Hnutí ANO je podle průzkumů favoritem voleb.

Babiš byl vicepremiérem a ministrem financí ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Letos na jaře ho ale premiér odvolal kvůli kauzám, které jsou s šéfem ANO spojené.

Sněmovna exministra financí navíc v září na žádost policie vydala k trestnímu stíhání kvůli 50milionové evropské dotaci na farmu Čapí hnízdo. Prezident Zeman se nicméně před časem nechal slyšet, že Andreje Babiše jmenuje premiérem, i kdyby seděl ve vazbě.

(pel)