Dánsko plánuje zakázat zahalování obličeje na veřejnosti. Muslimky tak nebudou moci nosit burky nebo nikáby.

Dánsko se také chystá zakázat zahalování tváře na veřejnosti. Nedovolí tak muslimkám nosit burky nebo nikáby. Se zákazem zahalování souhlasí takřka všechny parlamentní strany, a je tak otázkou, kdy k zákazu dojde.

„Není to o zákazu náboženského oblečení, je to o zákazu maskování,“ prohlásil Jacob Ellemann-Jensen, mluvčí Liberální strany, která je nejsilnější partají dánské koaliční vlády.

Návrh podle něj není namířený proti náboženství a netýká se ani šátků, turbanů nebo jarmulek, tedy pokrývky hlavy židovských mužů.

Pro zákaz je také nejsilnější opoziční strana Sociální demokracie.

„Pokud jde o zákaz burek, jsme připraveni jej podpořit. Jsou tam ale nějaká dilemata. Například to, jak by byl takový zákaz vynucován,“ uvedl lídr dánských sociálních demokratů Mette Fredriksen.

Zahalování obličeje muslimských žen před nedávnem zakázalo Rakousko, kde příslušný zákon začal platit 1. října. Tamní policie na jeho dodržování začala ihned přísně dohlížet.

Nošení burek a nikábů je už zakázáno nebo omezeno ve Francii, Nizozemsku, Bulharsku a v německé spolkové zemi Bavorsko. Norsko již zakázalo nošení burek a nikábu v mateřských školách a základních, středních i vysokých školách.

Nikáb je závoj zakrývající ženský obličej s výjimkou oblasti očí. Tento oděv je obvyklý především v Saúdské Arábii, Kuvajtu či Kataru.

Burka narozdíl od nikábu zakrývá i oči. Nosí se v Afghánistánu, Pákistánu, Bangladéši nebo Indii.

(pel)