Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Společnost Travel Service bude majoritním vlastníkem ČSA

Společnost Travel Service ovládne České aerolinie. Dohodla se s Korean Air a státem na odkupu jejich podílů. Travel Service tak bude mít v ČSA 98 %. Dvouprocentní podíl má Česká pojišťovna.

Vítkova CPI Property Group upsala dluhopisy za 15,5 miliardy

Realitní skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka upsala sedmileté dluhopisy za 600 milionů eur (15,5 miliardy Kč) s úrokem 2,125 %. Nové obligace chce vydat až do celkové výše 1,25 miliardy eur (32,3 miliardy Kč).

Globální ekonomika zrychluje

Zhruba tři čtvrtiny světa nyní podle MMF zažívají nejsilnější hospodářský vzestup od začátku desetiletí. Ekonomice značně pomáhá oživení cen komodit po jejich propadu v letech 2014 a 2015. Rozdíl v příjmech mezi bohatými a chudými se však zvyšuje.

Hurikány způsobily úbytek pracovních míst v USA

Ekonomika Spojených států v září přišla o 33 tisíc pracovních míst poté, co některé oblasti země zasáhly hurikány Harvey a Irma. Jde o první úbytek pracovních míst za 7 let. Míra nezaměstnanosti nicméně klesla na 4,2 % ze srpnových 4,4 %.

Evropská unie zavede clo na příliš levnou ocel

EU uvalí cla na za tepla válcovanou ocel z Brazílie, Íránu, Ruska a Ukrajiny. Přiměla ji k tomu stížnost producentů v EU, že tyto produkty se prodávají za nepřiměřeně nízké ceny. Clo v rozmezí od 17,60 do 96,50 eura (460 až 2500 Kč) za tunu začne platit v 7. října.

(pel)