Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Nezaměstnanost v EU je nejníže od roku 2008

Míra nezaměstnanosti v EU se v srpnu snížila na 7,6 % z červencových 7,7 %. Ocitla se tak nejníže od listopadu 2008. V eurozóně zůstala na 9,1 %, což je nejnižší údaj od února 2009.  Nejnižší míru nezaměstnanosti měla ČR, kde činila 2,9 %.

Státní dluh ke konci září klesl na 1,6 biliónu

Za první tři čtvrtletí roku 2017 klesl státní dluh České republiky o 3,3 miliardy na 1,61 biliónu Kč. Podle ministerstva financí jde o nejnižší částku od roku 2011. Na každého občana tak hypoteticky připadá dluh 152 000 Kč.

Tesco zvažuje odchod ze střední Evropy kvůli tlaku na růst mezd

Britský řetězec supermarketů Tesco by mohl prodat své aktivity v Maďarsku, v České republice, Polsku a na Slovensku. Klíčové je, zda bude pokračovat tlak na zvýšení mezd zaměstnancům. Firma by podle zdroje mohla prodat své aktivity v jednotlivých zemích dohromady, anebo odděleně.

Saúdská Arábie a Rusko plánují vložit 1 miliardu dolarů do energetického fondu

Saúdská Arábie a Rusko plánují vložit 1 miliardu dolarů (22,2 miliardy Kč) do investičního fondu na podporu energetických projektů. Dva největší producenti ropy tak chtějí rozšířit svou spolupráci. Podle ruského ministra energetiky jsou v plánu další projekty.

Britské aerolinky Monarch zkrachovaly

Pátá největší britská letecká společnost Monarch přestala vypravovat svá letadla a zrušila zarezervované letenky. Je to dosud největší krach letecké společnosti v zemi. Postihl 300 000 lidí, z nichž 110 000 je v zahraničí a zatím se nemají jak dostat domů.

(pel)