Mluvčí Hradu Ovčáček tvrdě kritizoval EU v souvislosti s brutálním zásahem španělské policie proti voličům v Katalánsku.

Z Hradu zazněla nemilosrdná kritika Evropské unie v souvislosti s policejním násilím španělské vlády vůči katalánským občanům, kteří se pokoušeli hlasovat v referendu o nezávislosti své země. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka předvádí Brusel v Katalánsku, že chce obyvatele vychovávat k evropanství pomocí střelby gumovými projektily. 

Španělská policie řízená vládou z Madridu střílela gumovými projektily do občanů Katalánska, kteří se pokoušeli hlasovat v referendu o nezávislosti země. Několik set Katalánců bylo v ulicích měst zraněno.

„Ve Španělsku nám názorně ukazují, jak s námi zatočí, když budeme zlobit,“ uvedl Ovčáček

„Lidskoprávní neziskovky mlčí. Podporují totiž výchovu ke šťastnému evropanství. Pomocí gumových projektilů,“ napsal dále.

Postup centrální španělské vlády vůči Katalánsku kritizuje Ovčáček již několik dní.

„Nu, taková je ta naše Evropská unie: Šéf španělské diplomacie Dastis v rozhovoru řekl, že snahy katalánské vlády jsou výsměchem demokracii a jdou proti cílům a myšlenkám, které sleduje Evropská unie. Referenda podle něj bývají ve skutečnosti oblíbeným nástrojem diktátorů.“

Naopak, za postup španělské vlády se postavil lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

„EU je prý podle jejích odpůrců nedemokratická, protože nepodporuje referendum v Katalansku. To, že je nedemokratické a nelegální nevadí,“ zdůraznil lidovec. (sfr)