Švýcarům pomohlo referendum k prosazení podstatného snížení sociálních dávek pro migranty.

Švýcaři využili demokratické referendum k zásadnímu snížení sociálních dávek vyplácených migrantům. Obyvatelé švýcarského kantonu Curych odhlasovali tvrdou redukci sociálních dávek pro neúspěšné žadatele o azyl. I tak ale zůstanou snížené dávky relativně vysoké ve srovnání se situací v ČR.

Až dosud migranti, kteří neuspěli se žádostí o získání azylu v zemi, dostávali ve Švýcarsku měsíčně kolem 900 švýcarských franků (více než 20 tisíc korun). Až vstoupí v platnost rozhodnutí vzešlé z referenda, budou dostávat měsíčně částku 360 švýcarských franků (8 tisíc korun).

Kanton díky snížení sociálních dávek migrantům ušetří až 10 milionů švýcarských franků (227 milionů korun).

Návrh na snížení sociálních dávek byl předložen občanům ve formě referenda a lidé jej schválili většinou hlasů.

Žadatelé o azyl, kteří nemají nárok na status uprchlíka, ale které vláda není schopna deportovat, již nebudou dostávat plnou sociální pomoc, ale pouze nouzové prostředky od vlády kantonu.

Podle odhadů dnes v kantonu Curych žije zhruba 5300 neúspěšných žadatelů o azyl, které však vláda nemůže deportovat zpět do jejich domovské země kvůli potenciálnímu nebezpečí, jež tam hrozí.

Neúspěšní žadatelé o azyl mohou ve Švýcarsku legálně pracovat na plný úvazek. Pokud žadatel o azyl onemocní nebo je propuštěn ze svého zaměstnání, bude mít nárok na státní dávky, ale pouze na tyto nové a tudíž nižší. (sfr)