Eurodotační program na výstavbu vysokorychlostního internetu v komerčně neatraktivních oblastech ČR skončil krachem, O 11 miliard se fakticky nikdo nepřihlásil...

Vysokorychlostní internet v odlehlých místech Česka nebude. A pokud ano, tak nikoliv budovaný z eurodotací. Dotační program za 11,5 miliardy Kč určený na podstatné zrychlení internetu ve venkovských oblastech ČR skončil krachem. Alespoň ve své první fázi, v níž se o dotace přihlásily jen 3 firmy, jež požádaly o celkově „nevýznamnou“ částku desítek milionů korun. 

Ministerstvo průmyslu a obchodu po zhruba 3 letech příprav vypsalo letos na jaře první část výzvy k čerpání evropských dotací na budování vysokorychlostních internetových sítí na těch místech ČR, kde by se zavedení kvalitního internetu komerčně nevyplatilo.

Podle dřívějších představ ministerstva průmyslu měli vysokorychlostní internet dotovaný prostřednictvím Evropské unie dostat lidé žijící v „komerčně neatraktivních“ místech Česka na přelomu let 2018 a 2019.

Celkový objem dotací v první dotační vlně měl dosáhnout 11,5 miliard korun. Uzávěrka podávání žádostí pro dotační podporu výstavby a modernizace sítí vysokorychlostního připojení byla do středy 27. září.

O „vysokorychlostní dotace“ však z několika set tuzemských poskytovatelů internetu požádaly pouhé tři firmy, jež požádaly celkem o několik desítek milionů Kč.

V dotačním programu na budování vysokorychlostního internetu se mělo rozdělit celkem 14 miliard korun, jež Česku chtěla přerozdělit Evropská unie.

Již dnes je proto evidentní, že většina peněz do stanoveného termínu vyčerpat nestihne.

Zástupci internetových poskytovatelů zdůvodňují svůj nezájem o dotace přílišnou složitostí podmínek pro čerpání dotací. problém byl také v tom, že oblasti určené pro dotační výstavbu nových sítí byly pro menší poskytovatele příliš velké.

Velké firmy si zase stěžovaly na to, že stát finanční podporu přislíbil i tam, kde už vysokorychlostní internet vybudovaly sami z vlastních peněz…

Ministerstvo průmyslu proto slibuje, že v dalším „dotačním kole“ podmínky čerpání zjednoduší. MPO již informovalo, že pracuje na brzkém spuštění druhé dotační výzvy, která by měla být atraktivnější než ta první, která skončila totálním neúspěchem.

Žádat o dotaci mohou firmy do roku 2020. Nové sítě musí postavit do roku 2023. Teprve poté mohou na své projekty získat dotace z EU. V případě, že stavbu v určeném termínu nestihnou, nebudou mít na dotaci nárok. (sfr)

Více o tématu čtěte ZDE:

Operátoři si stěžovali EU kvůli dotacím na rychlý internet. Žadatelé peníze možná nedostanou

Dotovaný internet za 11 miliard Kč dostanou lidé v neatraktivních místech v roce 2019