Britové nabízejí výměnný pobrexitový obchod: Chtějí občanům EU uznat právo na setrvání v Británii za právo na volný pohyb občanů Spojeného království v EU.

Brexit zůstává nadále předmětem zásadního sporu Spojeného království s Evropskou unií. Britský vyjednavač David Davis nabídl, že po odchodu království z unie budou mít občané EU právo na setrvání v zemi, pokud současně Britové budou mít nadále právo pohybu po celé Evropské unii.

Davis také oznámil, že Británie je odhodlána dostát závazkům, jež učinila jako člen Evropské unie. Zatím však prý není ve fázi, kdy by všechny tyto závazky mohla specifikovat.

Davis věří, že se vyjednávači EU budou zabývat návrhem britské premiérky Theresy Mayové na dvouleté přechodné období. Podle Davise se již rýsuje dohoda, která by mohla „ukončit obavy“ o osud občanů EU v Británii.

Vyjednávač EU pro brexit, Michel Barnier, však uvedl, že v jednáních o brexitu zatím nenastal „dostatečný pokrok“. Přiznalů však, že poslední vystoupení britské premiérky Mayové v Itálii vneslo do jednání novou dynamiku.

Skutečný pokrok v jednáních o brexitu by však podle Barniera mohl nastat až za několik týdnů nebo dokonce měsíců.

Britové loni v červnu schválili v referendu vystoupení země z EU. Oficiálně zahájila Mayová proces brexitu letos v březnu. Podle unijního práva mají obě strany 2 roky na dojednání budoucích vztahů. (sfr)