Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zaúkoloval úředníky kvůli levnějšímu máslu. Specializovaný finanční úřad zkontroluje zvýšení ceny u tuzemských producentů másla i u hlavních obchodníků na maloobchodním trhu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bojuje před volbami do sněmovny za levnější máslo. Předseda vlády chce trh přimět, aby máslo zlevnilo. Vyzval proto ministra financí Ivana Pilného (ANO) a šéfa resortu zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL), aby situaci vyřešili.

Sobotka poslal Pilnému i Jurečkovi dopis. Žádá v něm, aby ministři řešili vysokou cenu másla a mléčných výrobků. Podle něj má ministerstvo financí podle právních předpisů kontrolovat ceny výrobků.

„Rád bych Vás proto požádal, abyste provedl cenovou kontrolu zaměřenou na ceny másla a mléčných výrobků pro koncové spotřebitele v souladu s výše uvedenými předpisy a s jejími výsledky seznámil vládu nejpozději dne 11. října 2017,“ napsal premiér.

Analýza by podle něj měla obsahovat podrobný rozklad nákladů a zisku, které se podílejí na výsledné ceně másla a mléčných výrobků, včetně toho, komu náklady a zisky připadají.

Jurečku vyzval, aby Pilnému pomohl.

„Vzhledem k tomu, že mlékárenství je segment spadající z velké části do Vaší působnosti, žádám Vás, abyste ministrovi financí poskytl v této věci plnou součinnost,“ uvedl Sobotka.

Premiér zaúkoloval úředníky

Ministerstvo financí na základě Sobotkova požadavku vyzvalo Specializovaný finanční úřad, aby zkontroloval zvýšení ceny u tuzemských producentů másla i u hlavních obchodníků na maloobchodním trhu.

Cílem kontroly bude posoudit oprávněnost zdražení másla kvůli růstu nákladů, zjistit změny v objemech dodávek z Česka a z dovozu a také případné odlišnosti cen podle původu másla.

Podle prezidenta Potravinářské komory ČR Miroslava Tomana to bude znamenat vyšší administrativní nároky na producenty, přesto s kontrolou souhlasí.

Pokud by na základě šetření vzniklo podezření, že některý subjekt zneužil výhodnějšího hospodářského postavení a nastavil nepřiměřeně vysokou cenu, bude u něj provedena cenová kontrola.

Podle údajů Českého statistického úřadu činila v srpnu průměrná cena čtvrtky másla 52,31 koruny, meziročně o 45,2 procenta více. Ceny másla jsou rekordně vysoko v celé Evropské unii. Potravináři mluví o vysokých maržích obchodníků, ti vinu svalují na vysoké nákupní ceny smetany.

Spotřeba másla v Česku podle údajů Českého statistického úřadu dlouhodobě stoupá. Předloni činila 5,5 kilogramu na osobu, meziročně šlo o skoro osmiprocentní navýšení. V roce 2007 snědl průměrný Čech 4,2 kilogramu másla.

(pel)