Za vzestupem AfD v Německu stojí prý Rusko. Tvrdí to americký deník The Washington Post.

Američané obvinili Rusko, že podporuje německou politickou stranu Alternativa pro Německo (AfD). Moskva prý stojí za vzestupem této strany, která odmítá přistěhovalce a hlavně kancléřku Angelu Merkelovou. Napsal to americký deník The Washington Post, který poukázal na společné rysy kampaně AfD na sociálních sítích s těmi, které dříve využívalo Rusko.

Alternativa pro Německo byla založena před čtyřmi lety na protest proti uprchlíkům zaplavujícím Německo. Ve volbách získala 12,6 % hlasů a poprvé se tak dostala do Spolkového sněmu.

Americký deník zdůraznil společné rysy kampaně AfD na sociálních sítích s těmi, které dříve užívalo Rusko – nasazení botů neustále replikujících patřičné příspěvky.

„Znovu může být ve hře cíl Kremlu narušovat demokracii, rozdělit Západ a podrýt na pravidlech založený liberální mezinárodní řád,“ uvedl Washington Post.

Podle tvrzení pozorovatelů německých voleb se Rusko zřejmě vyvarovalo přímého zasahování, které realizovalo v loňském prezidentském klání v USA, ale dělalo vše pro podporu AfD.

Internetoví stoupenci AfD začali šířit varování před údajně hrozícími volebními podvody. Tyto obavy podle think tanku Atlantic Council následně šířily účty anonymních trollů a posilovala je ruskojazyčná síť botů.

Washington Post doplnil, že ještě předtím trollové napojení na Rusko poskytovali AfD a jejímu protiimigrantskému poselství neustálou podporu.

„Pozice Merkelové je oslabená především kvůli jejímu postoji k uprchlíkům, ale odráží také fragmentující se politické prostředí v Evropě, poskytující prostor AfD a dalším neliberálním stranám,“ je napsáno v editorialu.

Ruský prezident Vladimir Putin podle amerického deníku neváhá a snaží se toho využít. Merkelová mimo jiné neústupně hájí protiruské sankce v reakci na ruské podvratné akce na Ukrajině a anexi Krymu.

Putin podle amerického serveru neusiluje o nic jiného než o vnášení pochybností, mlhy, rozporů a nejistoty do Německa, pilíře Evropy.

„Těší ho zasévání chaosu a podlosti do otevřených společností,“ pokračoval deník.

(pel)