Katalánská policie odmítla obsadit kvůli referendu o nezávislosti na Španělsku budovy, ve kterých má probíhat hlasování.

Vedení katalánské policie se odmítlo podřídit příkazu Madridu. Ten požadoval, aby před nedělním referendem o nezávislosti na Španělsku místní policisté zablokovali budovy, kde se má hlasování konat. Katalánská vláda trvá na tom, že referendum se konat bude navzdory nesouhlasu Madridu.

Španělské centrální úřady převzaly za účelem znemožnění referenda kontrolu nad koordinací práce celostátní policie a katalánského sboru. Policisté dostali od prokuratury příkaz, aby obsadili ta vzdělávací a občanská centra, ve kterých by Katalánci mohli volit.

Ředitel katalánské policie Pere Soler ale reagoval slovy, že „hlavním posláním“ policie je „zajistit práva občanů, ne znemožňovat jejich výkon“.

Představitelé téměř dvacetitisícového sboru známého v Katalánsku pod názvem Mossos d’Esquadra se obávají, že pokud znemožní lidem přístup do volebních místností, vyvolá to značné nepokoje.

Policie se bojí nepokojů

Katalánský ministr vnitra Joaquin Forn obvinil španělskou prokuraturu, že si přisvojuje pravomoci policie a příkazem o obsazení škol zapříčiní násilné reakce.

„Můžeme potvrdit, že v Katalánsku se neuskuteční platné referendum. Veškerá logistika hlasování byla rozložena,“ prohlásil představitel španělské vlády v Katalánsku Enric Millo.

Odkazoval tím na skutečnost, že katalánská volební komise byla pod hrozbou pokuty rozpuštěna, hlasovací lístky zabaveny a nebude ani kde hlasovat.

Centrální vláda v Madridu hlasování považuje za nelegální. V průběhu minulých týdnů podnikla řadu politických a zákonných opatření, aby mu zabránila. Ústavní soud na její žádost pozastavil platnost referenda.

Madrid převzal kontrolu nad většinou katalánského rozpočtu a do Barcelony i dalších měst dorazily posily v podobě stovek policistů.

Většina Katalánců dlouhodobě podporuje uspořádání referenda iniciovaného separatistickou vládou navzdory nesouhlasu Madridu. Celkem 61 procent obyvatel sedmimilionové autonomní oblasti Španělska si však podle ankety myslí, že bez ohledu na výsledek nebude hlasování právně závazné.

(pel)