Francouzský prezident chce reformovat unijní imigrační politiku a vytvořit evropský azylový úřad. Ten by měl mít společnou databázi žadatelů o azyl, což by urychlilo celé řízení.

Francouzský prezident Emmanuel Macron zavelel k posílení Evropské unie (EU) na úkor členských států. Chce zavést společný úřad na přerozdělování migrantů. Ten by měl jednu databázi žadatelů o azyl, což by podle šéfa Elysejského paláce zrychlilo celé azylové řízení. Macron to řekl ve svém projevu na pařížské univerzitě Sorbonně.

Pro budoucnost Evropské unie, která je „odkazem našich předků“, je podle Macrona důležité prohloubit spolupráci v mnoha oblastech. V současnosti podle něj v EU chybí „kultura spolupráce“, unie je „příliš slabá, příliš pomalá a příliš nevýkonná“.

Nutností je podle Macrona vytyčit si cíle v oblasti Středozemního moře a severní Afriky. Právě odtud totiž do Evropy přicházejí tisíce migrantů.

„Aby se dala migrace zvládnout, bude potřeba reformovat unijní imigrační politiku, vytvořit evropský azylový úřad a společnou databázi žadatelů o azyl,“ řekl Macron.

Společný úřad by měl jednu databázi žadatelů o azyl. To by podle Macrona zrychlilo celé azylové řízení.

Šéf Elysejského paláce by přivítal rozsáhlý evropský program na financování integrace uprchlíků. Ten by zahrnoval například speciální kurzy.

„Dopustili jsme, aby se uchytila myšlenka, že za všechno může Brusel. Musíme si ale uvědomit, že my jsme Brusel,“ řekl Macron.

Macron by také chtěl spolupráci tajných služeb v jednotlivých státech unie a zároveň pro ně zřídit jakousi „evropskou akademii“.

(pel)