Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Philip Morris ČR vzrostl v pololetí zisk 

Výrobci tabákových výrobků Philip Morris ČR vzrostl v pololetí zisk o 24,7 % na 1,6 miliardy Kč. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 7 % na 5,8 miliardy Kč. Celkový trh cigaret vzrostl v ČR o 1,3 % a na Slovensku o 4,2 %.

Textilka Pegas Nonwovens změní majitele

Investiční firma R2G zaplatí za více než 70 % akcií Pegas Nonwovens přes 6,2 miliardy Kč. Spolu s cennými papíry, které už drží, bude mít v textilce 81procentní podíl. R2G plánuje omezit nebo zcela zastavit vyplácení dividendy, peníze chce použít na snížení dluhu či další růst po mocí akvizic.

Čínská Alibaba chce vybudovat globální logistickou síť

Čínská internetová společnost Alibaba Group Holding hodlá investovat 100 miliard jüanů (přes 331 miliard Kč) do vybudování globální logistické sítě. Současně zvyšuje podíl na přepravní firmě Cainiao ze 47 na majoritních 51 procent.

Dopravní podnik v Praze podepsal smlouvu na nákup 200 autobusů

Pražský dopravní podnik (DPP) podepsal smlouvu se společností SOR Libchavy, která zvítězila v tendru na dodávku autobusů. Česká firma Praze 150 nízkopodlažních kloubových autobusů a 50 standardních za 1,2 miliardy korun.

Češi si kvůli dražším bytům půjčili už přes 150 miliard

Banky na hypotékách za 8 měsíců poskytly na nich celkem 151 miliard Kč, o 11 miliard víc než před rokem. Ceny bytů dál rostou a průměrná hypotéka je už přes 2,1 milionu Kč. Hypotéky tak mají stále našlápnuto k překonání loňského rekordního roku, kdy banky poskytly zájemcům o hypotéku celkem 226 miliard Kč.

(pel)