Češi začali více kupovat margaríny z rostlinných tuků nahrazujících máslo, které v posledních týdnech výrazně zdražilo.

Máslo je pro Čechy drahé. Začali místo něj raději kupovat levnější margaríny z rostlinných tuků. Roste ale zároveň poptávka po másle v akční nabídce, protože se lidé snaží předzásobit před Vánocemi. Na cenu másla se dokonce začaly už uzavírat i sázky.

„Meziročně došlo na českém maloobchodním trhu k výraznému poklesu spotřeby másla o 16 procent, ale kvůli extrémnímu nárůstu průměrné ceny o téměř 40 procent se to projevilo v šestnáctiprocentním nárůstu tržeb,“ řekla mluvčí analytické společnosti Nielsen Mária Hukelová.

V červnu podíl byl prodaného másla a margarínů v supermarketech Billa 72:28, v srpnu se pak poměr změnil na 64:36.

„Za poslední tři měsíce evidujeme mírné snížení poptávky po másle a mírné zvyšování poptávky po margarínech,“ uvedla mluvčí Dana Bratánková.

„Zákazníci máslo stále kupují, hlavně v promocích (ve slevách) je vždy velmi rychle vyprodáno. Pozorujeme vzrůstající zájem zákazníků o rostlinné tuky,“ dodal Václav Koukolíček z Tesca.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila v srpnu průměrná cena 250 gramů másla v ČR 52,31 Kč, meziročně o 45,2 procenta více.

V prosinci, kdy se peče vánoční cukroví, bude podle sázkařů kostka másla ještě dražší. Nejpravděpodobněji bude stát kolem 70 korun.

Sázkové firmy vypsaly už i kurzy. Na to, že bude v prosinci cena 250 gramů másla v Česku mezi 65 a 75 korunami vypsala Fortuna kurz – 1,8 : 1. Druhou nejvíce pravděpodobnou variantou je cena mezi 55 a 65 korunami – 2,6 : 1.

Za zdražením másla stojí rostoucí světová poptávka po mléčném tuku mimo jiné v Číně či Austrálii. Ceny másla jsou rekordně vysoko v celé Evropské unii. Potravináři mluví o vysokých maržích obchodníků, ti vinu svalují na vysoké nákupní ceny smetany.

Chovatelé mléčného skotu tvrdí, že z výrazně zdražujícího másla sami neprofitují. Z vysoké ceny a poptávky podle nich těží jen obchodní řetězce. Jejich marže na podeji másla činila v prvním pololetí letošního roku 25 procent. Přitom ještě před 10 lety byla poloviční.

(pel)