Česká republika přispěje 1,3 milionu korun pobřežní stráži v Libyi. Chce tak pomoct řešit migrační krizi a zabránit invazi uprchlíků do Evropy.

Česká republika pošle peníze na uprchlíky v Africe. Ministerstvo obrany plánuje přispět 50 tisíc eur (1,3 milionu korun) Libyi. Peníze půjdou na činnost libyjské pobřežní stráže, která brání běžencům snažícím se nelegálně dostat na území Itálie.

„Cílem je získat souhlas české vlády s uvolněním částky ve výši 50 tisíc eur z rozpočtu ministerstva na podporu libyjské pobřežní stráže v boji proti nelegální migraci přes Středozemní moře a k posílení celkové bezpečnostní situace ve Středomoří a severoafrickém regionu,“ uvedl Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Výcvik libyjské pobřežní stráže je součástí mise EUNAVFOR MED Sophia. Ta bojuje proti pašerákům lidí ve Středozemním moři. Za českou armádu v ní působí pět vojáků.

Efektivita mise je podle Fajnora do značné míry omezena tím, že lodě z mise nemohou působit v libyjských pobřežních vodách.

Od října 2016 byl proto zahájen výcvik libyjského námořnictva a pobřežní stráže. Cvičení nyní vstupuje do druhé fáze.

„Celkové náklady se odhadují na 3 miliony eur (78 milionů korun) a nadále platí, že je výcvik financován z národních příspěvků členských států,“ podotkl Fajnor.

Dodal, že návrh je v souladu s migračními prioritami české vlády, která chce problémy spojené s migrací řešit přímo na místě jejich vzniku.

Česko je proti přerozdělování uprchlíků podle povinných kvót, odmítá je jako nefunkční. Problém chce řešit především v zemích, odkud běženci přicházejí.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve zdůraznil jiné způsoby, kterými se chce ČR podílet na řešení migrační krize. Penězi, které pošle Česko do Libye, chce země ukázat, že lze pomáhat i jinak než kvótami.

„Já to pokládám za velmi dobrou cestu, která může pomoci snížit migrační tlaky z Libye směrem do Itálie,“ řekl Sobotka.

(pel)