Úřady podléhající bývalému ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) zlikvidovaly opavskou společnost FAU nezákonně. Už podruhé o tom rozhodl soud. Kvůli údajně nezaplacené dani z přidané hodnoty za prodej pohonných hmot v roce 2016 skončila firma v likvidaci.

Úřady pod vedením exministra financí Andreje Babiše (ANO) zlikvidovaly konkurenční firmu FAU nezákonně. Opavská společnost uspěla už podruhé u soudu se žalobou proti takzvaným zajišťovacím příkazům. Ty na firmu uvalila jak finanční, tak celní správa. Kvůli údajně nezaplacené dani z přidané hodnoty za prodej pohonných hmot v roce 2016 skončil podnik v likvidaci.

Krajský soud v Ostravě zrušil druhý z příkazů za zhruba 340 milionů korun, který vydala celní správa.

„Stav je takový, že máme zrušené úplně vše. Nyní budeme čekat na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu,“ uvedl advokát firmy FAU Alfréd Šrámek.

Finanční správa totiž už v případě prvního rozsudku proti rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě podala k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) kasační stížnost a stejně hodlá postupovat i celní správa po druhém rozhodnutí soudu.

„Pakliže i NSS rozhodne, že finanční úřad i celníci vydali zajišťovací příkazy nezákonně, bude zřejmé, že byl nezákonný i celý postup ze strany státu a důsledky si každý může domyslet,“ řekl Šrámek.

O případu konkurzu firmy FAU se hovoří v souvislosti s nedávno uniklou nahrávkou bývalého ministra financí Andreje Babiše (ANO).

„Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagóny,” měl říci Babiš na nahrávce zveřejněné na anonymním twitterovém účtu skupiny Šuman.

Šéf ANO následně odmítl, že v době svého působení na ministerstvu financí zneužíval a úkoloval Celní správu. Odmítl to i šéf Finanční správy Martin Janeček, který to označil za „sprosté lži”.

Společnost FAU skončila v konkurzu na podzim roku 2016. Vlastnila sklad pohonných hmot v areálu přerovské Prechezy z holdingu Agrofert, tehdy patřící Andreji Babišovi. Chemička měla o sklad, v němž se také přimíchávala biopaliva do nafty a benzinu, údajně zájem.

V roce 2014 berní úředníci nabyli dojmu, že firma FAU, kterou podezřívali ze zapojení do řetězce zasaženého podvodem na DPH, daň nezaplatí.

Posléze se k finančnímu úřadu přidala Celní správa s tím, že firma dluží na dani za srpen roku 2016. Také celníci neváhali okamžitě vydat zajišťovací příkaz.

(pel)