V Německu je stále populárnější strana Die Partei, která slibuje voličům kokain na předpis nebo plat podle velikosti podprsenky. Strana poráží CDU Angely Merkelové i AdF - zatím však jen na sociálních sítích.

Pár dnů před fatálními parlamentními volbami v Německu boduje bizarní Strana, která slibuje kokain na předpis a platy podle velikosti podprsenky. Satirická politická strana tvrdě poráží CDU kancléřky Angely Merkelové nebo pravicové AfD. Zatím bohužel jen na sociálních sítích. 

Straně Die Partei rostl v srpnu počet fanoušků na Facebooku rychleji než jakékoli jiné straně.

Počet uživatelů, kterým se líbí facebooková stránka Die Partei, vzrostl o 31 608. Zatímco AfD získala 29 302 nových fanoušků. Přitom právě AfD na sociálních sítích poráží ostatní strany poráží.

„Podívame-li se na data, je úžasné, jak AfD a Die Partei vedou. Vypadá to, že provokativní humor a skandální politické projevy zabírají nejvíce,“ uvedl Tilo Kmieckowiak ze softwarové společnosti Quintly, která se zabývá analýzou sociálních sítí.

Ve svém volebním programu strana slibuje legalizaci řízení pod vlivem alkoholu, zavedení kokainu na předpis nebo únos tureckého prezidenta. Platy manažerů a manažerek by se odvíjely od velikosti jejich podprsenek. Chtějí také omezit růst cen piva.

Stranu založili v roce 2004 redaktoři satirického magazínu Titanic a podařilo se jim uspět kromě sociálních sítí i v několika komunálních volbách. V roce 2004 dokonce platforma získala jedno křeslo v Evropském parlamentu.

(pel)