Nejméně 3 miliardy korun navíc v rozpočtu na rok 2018 požadují vysoké školy. Pokud jim vláda přidá méně peněz, jsou připraveny protestovat.

Vysoké školy požadují po vládě v rozpočtu na rok 2018 o 3 miliardy korun navíc. Školy jinak vyhrožují protesty. Peníze prý nebudou dostačovat na vyškolení lékařů a na solidní vzdělání všech studentů. 

Vysoké školy chtějí, aby jim vláda v rozpočtu na rok 2018 přidala alespoň 3 miliardy korun oproti loňskému roku.

„Se skřípěním zubů jsme připraveni akceptovat třímiliardové zvýšení, které ovšem znamená to, že nebude naplněna například objednávka na nárůst počtu vzdělávaných lékařů,“ řekl uvedl Mikuláš Bek, místopředseda České konference rektorů a rektor Masarykovy univerzity v Brně.

Pokud vláda schválí ale částku nižší než 3 miliardy, jsou odbory připraveny protestovat.

O dalším postupu rozhodne po jednání vlády předsednictvo České konference rektorů spolu s předsednictvem Rady vysokých škol a vysokoškolských odborů.

Za peníze, které jsou v rozpočtu teď, je podle něj možné solidně obsloužit jen dvě třetiny současných studentů.

Školy chtěly 4,5 miliardy

Původně školy požadovaly navýšení o 4,5 miliardy korun, které jim přislíbila bývalá ministryně Kateřina Valachová. S tím souhlasí i ministr školství Stanislav Štech (ČSSD), který s takovým požadavkem přišel na vládu.

Podle Štecha jsou požadavky vysokých škol oprávněné a mají podporu ministerstva školství. Uvedl, že je v kontaktu s ostatními ministry a věří tomu, že se rozpočet vysokých škol podaří alespoň o tři miliardy navýšit.

Dosavadní návrh ministerstva financí počítal v kapitole ministerstva školství na příští rok se sumou 161 miliard bez peněz na růst platů.

Letos ministerstvo hospodaří se 156 miliardami korun. Rozpočet vysokých škol stagnuje několik let kolem 21 miliard korun.

Vláda by měla rozpočet schvalovat příští týden v pondělí. Koalice se sice shodla, že vysokým školám je třeba přidat, ale zatím neřekla, o kolik.

(pel)