Systému veřejného zdravotního pojištění hrozí v příštích letech hluboký deficit, ukázala nová studie.

České zdravotnictví se nejspíše blíží kolapsu. Systém zdravotního pojištění v ČR je neudržitelný a hrozí mu v příštích letech deficit. Systém totiž nevytváří žádné rezervy a výdaje dynamicky rostou. Vyplynulo to z nové analýzy Vysoké školy ekonomické.

Zdravotním pojištěním letos projde 276,6 miliardy korun, systém je finančně vyrovnaný. Může to ale být naposled, protože mu v příštích letech hrozí deficit.

Výdaje mají meziročně stoupnout o 5,9 procenta, příjmy o 4,9 procenta.

„Zjistili jsme, že letos to může být naposledy, kdy systém bude finančně vyrovnaný. Pokud se ekonomika začne zadrhávat, systém se propadne do hlubokého deficitu,“ řekl autor studie Štěpán Křeček z Vysoké školy ekonomické.

V průměru zaplatí každý člověk za své zdraví 26 466 korun ročně. Zdravotní pojišťovny na svůj provoz spotřebují 7,1 miliardy korun ročně.

Dominantní složkou výdajů jsou výdaje na zdravotní služby, tedy na léčbu, které dosahují 267,5 miliardy korun.

Výdaje rychle rostou

Všechny zdravotní pojišťovny pro letošek počítají s tím, že za léčení svých klientů zaplatí víc než loni. Celkem výdaje na zdravotní služby vzrostou o 15,5 miliardy korun. Peníze půjdou zejména na navýšení platů ve zdravotnictví.

Podle Štěpána Křečka systém veřejného zdravotního pojištění nevytváří žádné rezervy a výdaje dynamicky rostou. To znamená, že způsob hospodaření českého zdravotnictví není dlouhodobě udržitelný. Obecně se pro rok 2018 počítá s deficitem systému asi 3 miliardy korun.

Pokud nyní na vrcholu hospodářského cyklu zdravotnictví hospodaří jen s vyrovnaným rozpočtem, znamená to, že strukturálně je deficitní, řekl analytik Deloitte David Marek pro ČTK. Finance ve zdravotnictví bude navíc postupně více a více nahlodávat stárnutí populace.

„Je evidentní, že při zachování současného rozsahu a standardu zdravotní péče bude nezbytné vyčlenit na zdravotnictví více peněz, a to buď na úkor snížení výdajů v jiných oblastech veřejných financí, nebo zvýšením daňové zátěže,“ uvedl Marek.

(pel)