Španělská policie pozatýkala 12 katalánských úředníků včetně tajemníka ministra financí Josepa Mariu Jového. V ulicích protestují stovky lidí.

Španělská policie provedla razie na katalánských úřadech. Policisté zatkli 12 lidí včetně tajemníka ministra financí, který se podílel na přípravách referenda o nezávislost. Na prokuraturu byli předvoláni i starostové katalánských měst, kteří nabídli prostory k hlasování.

„Španělská vojenská policie vnikla do kanceláří, které patří katalánské vládě,“ uvedl mluvčí regionu a dodal, že konkrétně šlo o kanceláře ministerstva hospodářství, zahraničních vztahů a o kancelář premiéra.

Policie zadržela i Josepa Mariu Jového, tajemníka katalánského ministra financí Oriola Junquerase.

Madrid už dříve převzal kontrolu nad klíčovými částmi regionálního rozpočtu a policie zasahovala také na dalších katalánských ministerstvech.

Proti úřednímu zákroku vyrazily do ulic protestovat stovky lidí. Mnozí křičí slogany požadující nezávislost Katalánska.

Katalánský premiér Carles Puigdemont mimořádnou schůzi kabinetu.

Madrid chce hlasování zabránit

Madrid se snaží zákonnými prostředky zabránit konání referenda plánovaného na 1. října. Generální prokuratura minulý týden přikázala policii zatýkat osoby, které ho budou připravovat.

Nařídila také vyšetřování více než sedmi stovek katalánských starostů, kteří nabídli poskytnout obecní prostory pro všelidové hlasování.

„Jsem jen starosta a musím sloužit svým občanům. Mou povinností je, aby lidé 1. října mohli volit podle zákona schváleného katalánským parlamentem, a co bude se mnou, to není důležité,“ uvedl starosta města Mollerussa Marc Solsona.

Zatímco španělský premiér Mariano Rajoy konání referenda zcela vylučuje, katalánští představitelé prohlašují, že jim v něm nezabrání ani zákonné hrozby.

(pel)