Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Zahraniční dluh Česka stoupl na 4,5 biliónu

Zahraniční zadluženost Česka ke konci června vzrostla na historické maximum téměř 4,5 biliónu Kč. To odpovídá 92 procentům HDP země. K rychlému nárůstu došlo letos kvůli spekulacím zahraničních investorů na posílení koruny po skončení intervencí ČNB.

Železniční tendr za 3,5 miliardy zrušil ÚOHS

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil výsledek tendru na modernizaci železničního uzlu v Praze za 3,5 miliardy Kč. Správa železniční dopravní cesty porušila zákon o veřejných zakázkách. Rozhodnutí je pravomocné.

Čistý zisk bank v ČR klesl letos o 1,2 miliardy

Bankám a spořitelnám v Česku v 1. pololetí klesl souhrnný čistý zisk meziročně o 1,17 miliardy na 43,6 miliardy Kč. Pokles zisku souvisí s loňským prodejem podílu ve společnosti Visa. Bilanční suma sektoru ke konci června činila 7,038 bilionu Kč.

Datart v Česku loni zvýšil obrat

Za rok 2016 zvýšily české obchody s elektronikou Datart obrat o 5 % na 5,8 miliardy Kč. Provozní zisk se mírně snížil na 43 milionů Kč. Firma plánuje expanzi a modernizaci prodejen.

Majetkový úřad uspěl ve sporu s Fischerem

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových uspěl v soudním sporu s německou společností Aircraftleasing Meier und Fischer, ve které má většinový podíl podnikatel Václav Fischer. Ve sporu šlo o 2,45 miliardy Kč, které firma požadovala za 2 dopravní letadla Boeing 737.

(pel)