Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Křetínského EPH kupuje německou černouhelnou elektrárnu Mehrum

EPH podnikatele Daniela Křetínského kupuje od společností Enercity a BS Energy německou černouhelnou elektrárnu Mehrum. Transakce podléhá schválení německého antimonopolního úřadu a její dokončení se očekává během října.

Arca Capital kupuje rakouskou Wiener Privatbank

Česko-slovenská společnost Arca Capital finančníka Pavola Krúpy kupuje většinový podíl v rakouské bance Wiener Privatbank a plánuje expandovat do ČR. Společnost podepsala smluvní dokumentaci, transakce ještě podléhá schválení rakouských úřadů.

ArcelorMittal Ostrava loni zvýšil zisk

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava zvýšila v loňském roce čistý zisk o 1,017 miliardy Kč (349 %) na 1,308 miliardy Kč. Provozní zisk loni činil 357 milionů Kč. Tržby firmě klesly meziročně o 1,807 miliardy (5,9 %) na 28,786 miliardy Kč.

České automobilky letos vyrobily 940 tisíc aut

Výroba osobních aut v Česku za osm měsíců letošního roku vzrostla meziročně o 5,7 procenta na 940 536 vozů. Zvýšení počtu vyrobených vozů zaznamenala například Škoda, Hyundai nebo Tatra. Naopak s poklesem se musela vyrovnat kolínská TPCA.

Liglass zatím odstoupení od smlouvy nedostal

Česká společnost Liglass Trading CZ nedostala zatím od kyrgyzské vlády žádné oficiální oznámení o odstoupení od smlouvy na výstavbu kaskády vodních elektráren. Liglass nevylučuje ani možnost mezinárodní arbitráže.

(pel)