Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Vítkova CPI nabídne dluhopisy až za 33 miliard

Skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka nabídne na evropském trhu v dluhopisech až 1,25 miliardy eur (zhruba 33 miliard Kč). Polovinu získaného kapitálu hodlá použít na refinancování dluhů, další část na rekonstrukce a modernizace vybraných nemovitostí a zbytek na nové akvizice.

Průmysl v ČR zrychlil růst

Průmyslové ceny v srpnu zrychlily meziroční růst na 1,4 % z červencových 1,1 %. Proti loňskému srpnu se zvýšily i ceny v zemědělství, stavebnictví a službách, nejvíce zdražili zemědělští výrobci. Vývozní ceny klesly meziročně o 1,2 % a dovozní o 0,8 %.

Rosněfť hodlá investovat do plynovodu v iráckém Kurdistánu

Ruská ropná společnost Rosněfť investuje miliardu dolarů (21,8 miliardy korun) do výstavby plynovodu v iráckém Kurdistánu. Posiluje tak svou pozici jako hlavního exportéra plynu do Turecka a do Evropy. Cílem je podpořit region před referendem o nezávislosti 24. září.

Kyrgyzstán vypoví smlouvu s firmou Liglass

Kyrgyzstán vypoví smlouvu s českou firmou Liglass Trading, která měla v zemi vybudovat kaskádu vodních elektráren za 12 miliard Kč. Podnik nezaplatil 37 milionů dolarů (841 milionů Kč), které Kyrgyzstán dluží firmě RusGidro. Ta měla původně výstavbu elektráren na starosti.

Akcie Ryanairu se propadly. Aerolinky ruší desítky letů

Akcie irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair se v pondělí propadly o 3 % v reakci na plánované rušení letů. Aerolinky do konce října každý den škrtnou 40 až 50 letů s cílem zvýšit včasnost spojů. Firma se připravuje na žádosti o kompenzace ve výši až 20 milionů eur (522 milionů Kč).

(pel)