Hodnota bitcoinu začala opět růst, přestože vlády a na státním systému závislé finanční instituce na virtuální měnu útočí.

Hodnota bitcoinu začala růst navzdory zásahům Číny a USA. Jedna virtuální mince nyní stojí 3900 dolarů (asi 85 tisíc korun). Jde o výrazný nárůst hodnoty po hlubokém propadu z minulého týdne, kdy po masivní blokádě Číny na bitcoin zaútočily i USA. Šéf největší „oficiální“ americké banky JPMorgan Jamie Dimon označil bitcoin za podvod. 

Kurz bitcoinu od začátku letošního roku vzrostl o téměř 350 procent. Vyšplhal se až na cenu 5 tisíc dolarů (cca 110 tisíc Kč), ale v posledních dnech se kurz obrátil. Začal klesat a to až na pátečních 3050 dolarů (66 500 Kč) za bitcoin.

Propad byl způsoben oznámením hlavní čínské bitcoinové burzy BTCChina, že zastaví s koncem září veškeré obchody s touto kryptoměnou. Krátce poté následovalo oznámení, že Čína zcela zakazuje obchodování s veškerými virtuálními mincemi – tedy nejen s bitcoinem, ale také s dalšími měnami.

Generální ředitel největší americké banky podrobil bitcoin ostré kritice a označil ji za podvod.

„Tato měna nebude fungovat,“ prohlásil „generál“ banky JPMorgan.

„Kdybychom měli bankéře, který by obchodoval s bitcoiny, ve vteřině bych ho propustil, a to ze dvou důvodů. Za prvé je to proti našim pravidlům. Za druhé je to hloupé,“ podotkl mocný bankéř.

Proti virtuálním, nestátním měnám vystupují i orgány EU. Evropský bankovní úřad varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko.

(pel)