Stát se rozhodl čelit plýtvání potravinami: obchody budou muset povinně rozdávat jídlo charitativním organizacím.

Stát rozhodl, že lidé a obchody příliš plýtvají jídlem. Uzákonil proto povinnost obchodů rozdávat neprodané potraviny zdarma charitativním organizacím. K prosazování nové regulace státu napomáhají i data o „plýtvání potravinami“. V Evropské unii se každoročně vyhodí do popelnic okolo 88 milionů tun jídla v hodnotě 143 miliard eur (3,7 bilionu korun).

Každá domácnost ročně vyhodí 80 až 100 kilogramů potravin, když nejčastěji jde o ovoce a zeleninu. Nejvíce jídla vyhodí domácnosti a restaurace spolu s jídelnami. Nemalý podíl nevyužitých potravin však tvoří i obchodní řetězce a producenti potravin.

Jak vyplynulo ze studie financované Evropskou unií, domácnosti se na „plýtvání“ podílejí z 53 procent, zpracovatelské firmy z 19 procent, restaurace ze 12 procent. Podíl velkoobchodu a maloobchodu tvoří 5 procent.

Průzkum provedený na Slovensku ukázal, že průměrná tříčlenná rodina vyprodukuje 9,4 kilogramu potravinového odpadu za měsíc. Z toho je okolo čtvrtiny jedlých částí.

Nespotřebované ovoce a zelenina tvořily 61 procent vyhozeného jídla, tedy 5,8 kg měsíčně. Maso se na potravinovém odpadu podílelo 6,7 procenty.

Od ledna příštího roku začne v Česku platit novela zákona, podle níž budou muset všechny obchody s potravinami s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních nabízet neprodejné jídlo charitám. (sfr)