Statistiky z Rakouska jsou výmluvné: Do ekonomiky se podaří zapojit sotva desetinu migrantů. Plných 90 % azylantů skončí na sociálních dávkách.

Migranti v Rakousku nenacházejí uplatnění a stávají se fatální zátěží pro sociální systém. Plných 90 procent žadatelů o azyl skončí na dávkách sociálního zabezpečení. Informoval o tom rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka, který odmítá snahy EU o zvýšení kvóty migrantů pro jeho zemi. 

Rakouský ministr vnitra kritizoval snahy EU, která chce do Rakouska přerozdělovat více migrantů. Jak uvedl pro Kronen Zeitung, drtivá většina migrantů nakonec žádá o dávky.

„Rakousko od roku 2014 do roku 2017 neslo hlavní zátěž. Náš systém je prostě ohromen,“ přiznal.

Rakouský Sobotka tvrdě odmítl migrační plány německé kancléřky Angely Merkelové, která dříve prohlásila, že by Evropa zvládla integrovat mnohem větší počet migrantů.

„Pokud se podíváte na žadatele o azyl, uvidíte, že 90 procent z nich skončí na dávkách,“ prohlásil Sobotka.

Rakousko podle ministra bude čelit migraci zejména udržováním bezpečnosti hranic.

„Je důležité dál tlačit na ty, kteří nelegálně přivádějí přistěhovalce do Evropy přes Středozemní moře i jinými cestami,“ vzkázal vůdcům EU.

Podotkl k tomu, že pokud Evropská unie nebude udržovat tento tlak, bude to znamení pro pašeráky, kteří zdvojnásobí své úsilí a budou pašovat více migrantů do Evropy.

Dokud nebude trasa přes Středomoří uzavřena, „musíme využít všech možností ochrany našich hranic,“ řekl rakouský ministr.

Rakousko se podle něho bude také snažit efektivně deportovat ty, kteří nemají na azyl nárok. (sfr)