Španělská vláda zablokovala Katalánsku veřejné finance, chce tak zabránit konání referenda o nezávislosti.

Španělská vláda zablokovala Kataláncům finance a Madrid dočasně převzal kontrolu nad rozdělováním většiny veřejných financí. Snaží se tak překazit konání referenda o nezávislosti na Španělsku. Ministr financí Cristobal Montoro dal Katalánsku 48 hodin na to, aby se přizpůsobilo novému systému.

Madrid bude až do odvolání rozhodovat o značné části katalánského rozpočtu vyjma výdajů na základní veřejné služby, zdravotnictví nebo školství. Montoro uvedl, že katalánský premiér má dva dny na to, aby toto opatření schválil jako dohodu. V opačném případě o něm Madrid rozhodne bez souhlasu Katalánska.

Ačkoliv španělský ústavní soud pozastavil platnost zákona o referendu, který před pár dny schválil katalánský parlament, katalánské úřady chtějí přesto hlasování uspořádat.

Španělská prokuratura ale nařídila zabavovat volební lístky i veškeré materiály vztahující se k referendu a varovala, že katalánští představitelé budou stíháni. Starostové, kteří nabídli poskytnout pro referendum obecní prostory budou vyšetřováni.

Katalánské úřady však bez ohledu na možné důsledky zatím pokračují v přípravě plebiscitu. Hlasování o nezávislosti na Španělsku je naplánováno na 1. října.

Většina Katalánců podle průzkumů veřejného mínění podporuje konání referenda. V něm by ale asi 49,4 procenta hlasovalo proti, zatímco pro odtržení od Španělska by bylo 41,1 procenta, vyplynulo z červencového průzkumu.

(pel)