Zázrak na ministerstvu financí: Pilný vykouzlil dodatečných 21 miliard korun příjmů.

Ministr financí Pilný vykouzlil 21 miliard korun příjmů pro státní rozpočet na rok 2018. Stačilo k tomu využít klasickou úřední operaci: zvýšit odhad očekávaného růstu HDP z 2,9 na 3,1 %. Přesto mu chybí 8 miliard korun, aby uspokojil požadavky školských odborů na zvýšení platů.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) oznámil, že dokázal přes noc zvýšit příjmy rozpočtu na příští rok o 21 miliard korun. „Povedlo se“ mu to pouhým zlepšením odhadu růstu HDP z 2,9 procenta na 3,1 procenta.

Europoslanec Niedermayer (za TOP 09) tento postup kritizoval slovy: „Premiér určuje, jak se upraví makroekonomická prognóza, aby se mohl sestavit státní rozpočet. Dostaneme se do fáze, kdy je z rozpočtu cár papíru“.

Pilný naléhá, aby ostatní ministerstva vyčlenila peníze z nespotřebovaných výdajů, které dosahují výše až 40 miliard. Šéf státní kasy předpokládá, že by se tak dalo získat až 8 miliard Kč což by stačilo na požadavky školských odborů.

„Nepochybně bychom měli vyhovět učitelům a navýšit platy o 15 procent. Měli bychom ale přidat také vysokým školám. Navýšil jsem jim rozpočet o 700 milionů, ale měli dostat něco navíc,“ konstatoval Pilný.

„Měli bychom ale také navýšit investice do infrastruktury, stavět a podporovat vědu, výzkum a inovace,“ prohlásil ministr.

V loňském roce, kdy v čele ministerstva stál Pilného stranický šéf Andrej Babiš se výše rozvojových investic státu propadla na nejnižší úroveň za posledních 10 let.

Pilný už v pátek kritizoval ostatní resorty za to, že mu nechtějí poskytnout žádné peníze ze svých výdajů na růst platů učitelů a dalších pracovníků veřejné sféry. Naopak prý zažádaly ministerstvo financí v souhrnu o dalších 33 miliard korun, což by dohromady s požadavkem na růst platů zvýšilo schodek rozpočtu až ke 100 miliardám korun.

Aktuální předběžný návrhu státního rozpočtu na rok 2018 počítá se schodkem 50 miliard korun. (sfr)