Podle Kalouska je Zeman nesvéprávný, protože chce jmenovat Babiše premiérem i kdyby šéf hnutí ANO byl právě v policejní vazbě.

Prezident Zeman je podle šéfa TOP 09 Kalouska schátralý stařec, který ztratil soudnost i svéprávnost. Kalousek tak reagoval na Zemanovo oznámení, že po volbách případně jmenuje Andreje Babiše premiérem, i kdyby šéf ANO byl právě ve vazbě kvůli kauze Čapího hnízda.

„Předčasně schátralý stařec ztratil veškerou soudnost a asi i svéprávnost. Musí skončit. Tohle si Česká republika nezaslouží,“ uvedl Kalousek.

Zeman před tím v rozhovoru prohlásil, že Babiše po říjnových parlamentních volbách (v případě adekvátního úspěchu hnutí ANO) jmenuje premiérem, i když bude předseda hnutí ANO zrovna v policejní ve vazbě.

„Je zapotřebí si uvědomit, že po volbách by musela policie žádat znovu o vydání Andreje Babiše jako nově zvoleného poslance, takže by musel být z cely propuštěn,“ podotkl k tomu dále Zeman.

Poslanecká sněmovna ve středu po více než sedmihodinovém jednání souhlasila s vydáním Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze možného dotačního podvodu s farmou Čapí hnízdo.

Policie chce Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka obvinit jako někdejší představitele skupiny Agrofert v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie.

Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. Oba poslanci tvrdí, že žádný trestný čin nespáchali. Hodlají se bránit všemi dostupnými právními prostředky. (sfr)