Podle šéfa sudeťáků Posselta je bývalý prezident ČR nacionalista, který nenávidí Evropskou unii.

Bývalý český prezident Václav Klaus je prý nacionalista, který nenávidí Evropskou unii. Uvedl to šéf sudetských Němců Bernd Posselt. Klause kritizoval za to, že podporuje protiimigrační a protiislámskou Alternativu pro Německo (AfD). Posselt tvrdí, že právě nacionalismus rozdělil Němce a Čechy.

Václav Klaus podporuje Alternativu pro Německo dlouhodobě a to kvůli velmi kritickému postoji AfD vůči migrační politice německé kancléřky Angely Merkelové. Klaus tvrdí, že poprvé za desítky let se v Německu v rámci AfD zorganizovala skupina lidí, kteří se navzdory totalitě politické korektnosti odvažují nahlas říkat, co si myslí.

Podle sudetského vůdce Posselta spojuje AfD nacionalisty a lidi, kteří nenávidí Evropskou unii. Klaus ale svůj postoj i pozici AfD vidí opačně: jako výraz hluboké lásky k Evropě a jejím tradicím.

„Polemika, kterou vede AfD, stejně jako já, s merkelovským otevřením dveří masové migraci do Evropy, nemá s nenávistí k EU nic společného. Je to naopak výraz hluboké lásky k Evropě, jejím tradicím a její budoucnosti,“ zdůraznil Klaus.

„Jsem přesvědčen, že reprezentují významnou část ‚mlčící‘ německé veřejnosti. Proto pokládám za svou povinnost tyto lidi v jejich nelehkém politickém zápase podporovat,“ vysvětlil Klaus.

Posselt však tvrdí, že se v AfD sdružují nacionalisté a lidé, kteří nenávidí EU.

„Evropské sjednocení bylo a je naší lekcí z nacionalistických omylů, k nimž se Klaus a AfD chtějí zřejmě vrátit,“ konstatoval Posselt.

Z Československa byly po druhé světové válce odsunuty na tři miliony Němců. Podle česko-německé komise historiků přitom přišlo o život 15 tisíc až 30 tisíc z nich. Během německé nadvlády nad protektorátním územím zahynulo kolem 320 tisíc až 350 tisíc obyvatel někdejšího Československa. (sfr)