Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Nezaměstnanost v Česku klesla

Srpnová nezaměstnanost v Česku klesla oproti předchozímu měsíci o jednu desetinu procenta na 4,0 %. Práci hledalo celkem 296 826 tisíc lidí, což je nejméně od června 1998. Napětí na trhu práce tak kvůli nedostatečnému počtu volných pracovníků podle analytiků vzroste, což povede k dalšímu růstu mezd.

CEFC koupí podíl v ruské Rosněfti za 200 miliard

Čínská společnost CEFC koupí za více než 9 miliard dolarů (200 miliard Kč) podíl 14,6 % v ruské ropné společnosti Rosněfť. Získá jej od komoditní společnosti Glencore a katarského státního investičního fondu.

Holding CSG prodává Nika Logistics skupině Šmídl

Podnikatel Jaroslav Strnad a majitel holdingu Czechoslovak Group (CSG) prodává logistickou firmu Nika.Kupcem je holding Šmídl ze Žamberka s obratem přes miliardu korun, který akvizicí zdvojnásobí počet svých vozidel. Cena kontraktu je neveřejná.

Podvody s emisemi byly zjištěny u 2 miliónů aut Peugeot a Citroën

Softwarem, který umožňuje podvádět při testech emisí naftových aut, byly vybaveny téměř 2 miliony vozů Peugeot a Citroën. Výrobcem vozů je automobilka PSA Group. Firmě hrozí pokuta 5 miliard eur (přes 130 miliard Kč).

Švýcarské privátní banky bojují o přežití

Až 70 švýcarských finančních ústavů působících v oblasti privátního bankovnictví zápolí s vážnými problémy, které by je mohly dohnat k uzavírání či prodeji aktivit. Zisky privátních bank stlačují ostrá konkurence a celosvětový boj proti daňovým únikům.

(pel)