Za vysokou cenu másla mohou prý syslící občané, naznačují mlékárníci. Lidé sami zvýšili cenu tím, že si nakoupili máslo do zásoby.

Za vysokou cenu másla mohou podle mlékárníků občané. Lidé prý zvedli cenu másla tím, že si doma nasyslili plné lednice a mrazničky do zásoby. Roční spotřeba másla u domácích spotřebitelů se od roku 1996 pohybuje mezi pěti až 5,5 kilogramy.

Cena kostky másla by se vzhledem k nynějším výkupním cenám mléka měla pohybovat kolem 45 korun. Na úroveň 50 i více korun v obchodech ji však zvedá vysoká poptávka.

„Mnozí si nakoupili máslo do zásoby, takže ho možná bude dost někde doma v ledničkách a na regálech v obchodech to někde momentálně může chybět,“ uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Podle Kopáčka by se zkraje podzimu mohla situace kolem másla trochu uklidnit. Ale v období předvánočního pečení se spotřeba pravidelně zvyšuje, a tím i cena.

„Ale zase to bude sezonnost a cena potom spadne,“ řekl.

Máslo ale už zřejmě bude dražší než dříve. V minulých třech letech byly výkupní ceny mléka velmi nízké, což se už změnilo. Zatímco před rokem za litr mléka zemědělci v ČR průměrně dostávali 6,10 Kč, nyní jim mlékárny platí kolem 8,60 Kč. Cena stoupla o 41 procent.

„Pokud se v minulosti prodávalo kolem 30 korun, tak to bylo proto, že ten sektor byl v hluboké krizi a výrobci prodělávali,“ podotkl Kopáček.

(pel)