Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Učitelé na českých školách se připravují na stávku.

Výuka na školách v Česku je ohrožena. Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Vadí jim, že vláda odkládá rozhodnutí o zvýšení platů učitelů a dalších pracovníků ve školství. Učitelé se proto začnou připravovat na stávku. Uvedl to šéf školských odborů František Dobšík.

„Jsme přesvědčeni, že musíme tento signál vyslat, aby jim to pomohlo při rozhodování,“ uvedl odborářský Dobšík.

Odboráři požadují zvýšení platů od listopadu o 15 procent pro učitele a o 10 procent pro ostatní zaměstnance. Dohromady požadují 13 miliard korun navíc. Jejich kroky podporují i ostatní svazy.

Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly se během následujících 24 hodin rozhodnou, zda se ke stávkové pohotovosti připojí.

Pokud by se stávka konala, mohla by podle odborářů trvat jeden či více dnů. Zavřely by se školy a učitelé by přestali učit.

Odbory uvažují o několika termínech, kdy by případnou stávku mohly vyhlásit. Očekávají, že by ji pak mohlo podpořit 70 až 80 procent škol. Stále ale doufají, že k ní nebudou muset přistoupit.

„Stávková pohotovost pro nás znamená, že budeme dál vyjednávat, dál budeme jednat s vládou a nejsou to zavřené dveře. Je to takový zdvižený prst, že situace je už opravdu kritická,“ vysvětlila místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

O platech bude vláda dále jednat

Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) se chce kvůli vyhlášené stávkové pohotovosti setkat s odboráři, jakmile to dovolí jeho zdraví. Po plánovaném lékařském zákroku by se měl vrátit do práce začátkem příštího týdne.

„Nenaplnění slibů vyvolává pochopitelně frustraci i ostřejší reakce. Učitelé byli trpěliví dlouho a navýšení platů si zaslouží. Věřím, že k němu skutečně dojde. Jde o kvalitu a vzdělání dětí a studentů,“ napsal Štech na twitteru.

Jednání o zvýšení platů jsou součástí debat o tvorbě státního rozpočtu na příští rok. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) v návrhu rozpočtu na příští rok vyčlenil na růst platů v celém veřejném sektoru 12 miliard korun, což na uspokojení požadavků na vyšší platy nestačí.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se o platech mělo rozhodnout do konce září.

Koaliční strany se nejdřív chtějí dohodnout na tom, odkud peníze pro učitele vezmou, a poté se chystají rozhodnout o míře zvýšení platů. Vláda bude o zvýšení platů jednat dále v pondělí.

(pel)