Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Výrobce stáhl z prodeje sušenky Zlaté věnečky, mohou obsahovat jedovatý pesticid

Společnost Mondelez stáhla šest šarží svých Zlatých žloutkových věnečků z českého a slovenského trhu. Mohl by v nich být jedovatý insekticid fipronil, který se našel v mnoha evropských státech ve vejcích. Jeho koncentrace v sušenkách by ale měla být nízká.

Plzeňský Prazdroj od října zdraží pivo

Plzeňský Prazdroj od 1. října zvýší ceny lahvového a plechovkového piva v průměru o 3,1 %. Zdražení se týká všech značek – Pilsner Urquellu, Gambrinusu, Radegastu i Velkopopovického Kozla. Čepovaná piva pro hospody a restaurace nezdraží.

Ruský Rosněfť uzavřel smlouvu s čínskou CEFC

Ruská ropná společnost Rosněfť uzavřela strategickou smlouvu s čínskou energetickou společností CEFC. Podniky se dohodly na zvýšení dodávek ruské ropy do Číny nebo na zahájení společného výzkumu na Sibiři. Čínská CEFC v posledních letech nakoupila podíly v mnoha českých firmách, jako například Pivovary Lobkowicz či klubu SK Slavia Praha.

Český export je za svým vrcholem, začne zpomalovat

Růst českého exportu dosáhl vrcholu a na konci roku lze čekat snížení tempa růstu. V červnu 2017 vykázal zahraniční obchod přebytek 18,8 miliardy korun, o 1,3 miliardy korun meziročně méně. Vývoz vzrostl meziročně o 4,7 procenta na 310,4 miliardy korun.

Ztráta Opelu se zvětšuje, automobilka prodělává každý den 4 miliony eur

Německá automobilka Opel, kterou letos koupil francouzský konkurent PSA, ve 2. čtvrtletí prohloubila ztrátu na 250 milionů dolarů (5,5 miliardy Kč). Bývalá dceřiná firma americké společnosti General Motors přichází každý pracovní den o 4 miliony eur (104 miliony Kč).

(pel)