Ruský prezident Putin varoval před ovládnutím planety umělou inteligencí. Tu označil za budoucnost Ruska i celého lidstva.

Ruský prezident Vladimir Putin se obává, že svět v budoucnu ovládne umělá inteligence a ti, kdo na ni budou mít monopol. chce proto, aby Rusko v oblasti umělé inteligence získalo náskok před světem. Pak se prý o technologie podělí s celým světem.

Podle Putina je umělá inteligence klíčem k ovládnutí světa. Varoval proto před monopolem v této oblasti.

„Umělá inteligence je budoucnost nejen Ruska, ale celého lidstva. Její rozvoj v sobě skrývá obrovské příležitosti i hrozby, které je nyní těžké předvídat,” prohlásil Putin.

„Ten, kdo získá náskok v této oblasti, se stanem pánem světa. Bylo by velmi nežádoucí, aby se tento monopol ocitli v něčích rukou, a proto my, pokud získáme náskok v této oblasti, tak se o tyto technologie podělíme s celým světem, jako se nyní dělíme o jaderné technologie,“ zdůraznil prezident Ruska.

„Ale musíme na tom pracovat už dnes, abychom nestáli na konci fronty,” podotkl.

Putin na téma ovládnutí světa umělou inteligencí diskutoval s dětmi v přímém televizním přenosu.

Zdůraznil přitom „sílu tisíciletého Ruska, v jehož nitru se skrývá jaderný reaktor našeho národa, našeho ruského člověka, který umožňuje zemi kráčet vpřed”.

Následně žákům doporučil sepsat slohový úkol na téma, jak bude vypadat Rusko v polovině století.

Jak uvedla ruská média, Putin s dětmi dokázal zasvěceně debatovat o bezpilotních letounech, výzkumu nových materiálů i letech na Mars. (sfr)