Výdaje za advokáty a poradce na ministerstvu financí vzrostly. Úřad jim vyplatil 81,5 milionu za 1. pololetí roku 2017.

Výdaje za poradce a advokáty na ministerstvu financí (MF) rapidně vzrostly. Poradním orgánům a advokátním kancelářím resort v 1. pololetí roku 2017 vyplatil zhruba 81,4 milionu korun. Loni za stejné období to bylo 9,4 milionu korun. Za nárůstem jsou hlavně výdaje advokátním kancelářím, které zastupují Česko v mezinárodních arbitrážích. Vyplynulo to ze zveřejněného seznamu poradních orgánů, poradců, advokátů a advokátních kanceláří.

Česká republika letos uspěla například v arbitráži s Anglia Auto Accessories nebo s britskou společností WNC Factoring. Ve sporu s WNC Factoring dostala advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges za právní služby v pololetí zhruba 14,8 milionu korun.

Dalších téměř 50 milionů pak dostala společnost Arnold&Porter LLP za právní služby v solárních sporech.

Seznam za 1. pololetí obsahuje i veškeré smluvní vztahy, tedy i ty, které před rokem 2014 nebyly na základě výjimek zveřejňovány.

Jedná se zejména o smlouvy s advokátními kancelářemi a poradními orgány související s agendou mezinárodních sporů a smlouvy na právní služby, které byly hrazeny ze zvláštního privatizačního účtu.

Z materiálu dále vyplynulo, že mezi poradci ministra jsou nadále ekonom Aleš Michl nebo odborářský ekonom Jaroslav Ungerman. Michl má měsíční odměnu 48 tisíc korun a za pololetí mu tak úřad vyplatil 288 tisíc korun.

Ungerman poskytuje služby bezplatně. Michl radí ministrovi s řízením státního dluhu a makroekonomickými analýzami a Ungerman s řízením příjmů a výdajů státního rozpočtu.

Zveřejnění seznamu je součástí protikorupční strategie vlády schválené v roce 2013. Jedním z úkolů je zveřejňování poradců a poradních orgánů. Zveřejnění seznamu těchto orgánů, včetně jejich personálního obsazení, má podle MF pomoci k větší důvěře veřejnosti ke státní správě a její transparentnosti. Seznam se aktualizuje vždy k 1. červenci a k 1. lednu kalendářního roku.

(pel)