Sběr podpisů na podporu prezidentské kandidatury je podle dohledového úřadu už součástí volební kampaně. (Foto: FB SPO)

Už sběr podpisů pro kandidaturu na prezidenta je podle dohledového úřadu kampaň. Všichni zájemci o Hrad si musí vytvořit transparentní účet na financování volební kampaně. S novým výkladem přišel Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, který na plnění podmínek kampaní dohlíží.

„Pokud někdo sbírá podpisy, tak by měl mít volební účet a mělo by se na něj nahlížet jako na budoucího kandidáta, který už nyní vede kampaň,“ uvedl Jiří Outlý, zástupce Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

„Sběr podpisů už je technika kampaně, která propaguje kandidáta, je to oslovování voličů,“ poznamenal Outlý.

Členové úřadu se na tom podle něho nově shodli.

Michal Horáček sdělil, že jako součást kampaně může být vnímáno prakticky všechno, co kandidát na prezidenta dělá.

„Proto veškeré náklady na petiční kampaň eviduji na svém transparentním účtu. Lze je kontrolovat průběžně a po skončení kampaně budou úřadu řádně vykázány,“ uvedl.

Podobně se na to dívá i další uchazeč o post prezidenta, bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš.

„Pro náš tým se tím nic nemění, jelikož dlouhodobě říkáme, že do našeho účetnictví jako výdaje související s kampaní započítáme veškeré náklady spojené s plánováním kampaně a výrobou, včetně nákladů spojených se sběrem podpisů,“ sdělila Lenka Pastorčáková z Drahošova týmu.

Zatímco Horáček a Drahoš si volební účet zřídili po ohlášení kandidatury, Zeman tak dosud neučinil. Podle názoru úřadu by měl Zeman do kampaně vykazovat i setkání s občany při svých krajských cestách.

Prezident s tím však nesouhlasí, volební kampaň při návštěvě krajů prý nevede.

Ucházet o prezidentské křeslo se chce i zadlužený exstarosta 

Povinnost zřídit si účet by se týkala i senátora Jaroslava Kubery (ODS), který už má dostatek nutných podpisů senátorů. Jestli ale bude kandidovat, se rozhodne až po sněmovních volbách. Kubera označil normu za „patlaninu a zhovadilost“.

Právě Kubera patří k největším odpůrcům zákona o financování volebních kampaní a v plénu řekl, že nepřinese nic dobrého.

„Vyvolá to jen další rozpory a zpochybňování, povede to k soudním tahanicím, bude se říkat, že volby jsou neplatné a měly by se opakovat. Zase budeme společnost rozdělovat, místo toho, abychom ji homogenizovali,“ varoval.

O prezidentskou funkci má zatím zájem okolo dvaceti uchazečů. Současný prezident Miloš Zeman, textař Michal Horáček a akademik Jiří Drahoš už mají dostatek podpisů, tedy přes nutných padesát tisíc.

Do prezidentské volby se ale hlásí víc kandidátů, například lékař Marek Hilšer, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek, bývalý šéf kabinetu expremiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl nebo podnikatel Igor Sládek.

Nejnověji chce kandidovat bývalý starosta obce Vraclav na Orlickoústecku Vladimír Boštík. Ten uvedl, že už nasbíral přes 63 tisíc podpisů.

(pel)