Hnutí SPD Tomia Okamury se tvrdě obulo do eurodotací na snížení produkce mléka. Evropská unie vyplácenými dotacemi zavinila závratnou cenu másla nejen v Česku.

Hnutí SPD Tomia Okamury tvrdě zkritizovalo dotace Evropské unie na snížení produkce mléka. Důsledkem eurodotací je nedostatek mléka a prudké zdražení másla. Podle Okamury je cílem Bruselu zbavit ČR suverenity a klidně bude vyhrožovat Česku i vyhladověním. 

„Předsednictvo SPD tvrdě kritizuje dotace EU na snížení produkce mléka. Tato dotace EU přichází v době, kdy cena másla pro spotřebitele láme rekordy,“ uvedl Okamura.

Podle něj je zřejmé, co je cílem této dotační politiky.

„Naše země má být zbavena základních znaků ekonomické suverenity. Máme být závislí a vydíratelní. Pokud Brusel rozhodne, tak bude hrozit doslova hladem,“ řekl.

Zdůraznil, že hnutí SPD odmítá dotační a každý jiný pokus zničit suverenitu ČR.

„Náš program počítá se zajištěním dostatku kvalitních českých potravin. Nebudeme se ohlížet na diktát EU,“ doplnil.

Zeman zesměšnil dotační politiku Evropské unie

Okamurovo hnutí tak sdílí plně postoj prezidenta republiky Miloše Zemana. Ten označil eurodotace na snižování produkce výroby potravin za zvěrstvo.

„Zdá se mi, že v poslední době Evropská unie, na kterou už tady bylo řečeno několik kritických slov, přikračuje ke krokům, o kterých jsme dosud četli jenom v románech: vyplácí dotace na nevýrobu, nikoliv na výrobu, ale na nevýrobu,“ uvedl Zeman.

„Mně to připadá jako naprosté zvěrstvo. Pokud máme vyplácet dotace, tak abychom něco vyrobili, a ne abychom výrobu zastavovali,“ zdůraznil prezident ČR.

Za cenu másla může Unie

V září loňského roku vydala EU nařízení o poskytování podpory na snížení produkce mléka. Vyčleněno bylo 150 milionů eur s cílem snížit produkci v EU o miliardu litrů mléka ročně. Zemědělci tak dostávají 14 eur za každých nevyrobených a nedodaných 100 litrů mléka.

Zmiňované dotace měly snížit evropskou nadprodukci mléka. Evropská komise doufala, že se tak alespoň částečně zvýší výkupní ceny mléka, které dříve zemědělci prodávali pod výrobními náklady. Aktuálním důsledkem je však nedostatek mléka a prudké zdražení másla.

V České republice překračuje cena „čtvrtky“ másla hranici 50 Kč. Meziročně došlo ke zdražení o 43 procent.

Závratnou cenu másla v Česku zavinila Evropská unie dotacemi vyplácenými na podporu snižování produkce mléka a mléčných výrobků. Uvedl to europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

Mach poukázal na to, že Evropská unie pomocí dotací za nevyrábění mléka omezuje produkci mléka a mléčných výrobků. Proto podle něho cena másla nyní „roste do závratných výšin“.

„Soudruzi v Bruselu neodhadli poptávku a nabídku. Je to jako ve slavném románu Hlava XXII,“ uvedl Mach s tím, že když úředníci v Bruselu chtěli omezit výrobu mléka, aby cena příliš neklesla, „nějak se spletli ve svých odhadech a cena másla je nyní v celé Evropě na rekordní úrovni“.

(pel)