České výdaje na obranu vzrostou do roku 2020 na 1,4 procenta hrubého domácího produktu. Shodli se na tom ministr obrany Martin Stropnický z ANO s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou.

Výdaje na obranu do roku 2020 stoupnou na 1,4 procenta HDP. Dohodl se na tom ministr obrany Martin Stropnický (ANO) s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). NATO přitom požaduje od svých členů, aby na obranu vydávali 2 procenta. Podle ODS jde však o nadlidský úkol. 

„Někdo nám vyčítá, že ten nárůst rozpočtový není dostatečně dynamický. Mohu vás ujistit, že zhruba desetiprocentní roční nárůst patří k nejvyšším v Evropě,“ řekl Stropnický.

V současné době Česká republika vyčleňuje na obranu kolem jednoho procenta HDP. Koalice se přitom zavázala, že do roku 2020 zajistí, aby na obranu ČR dávala 1,4 procenta HDP a do roku 2024 dvě procenta.

Podle dohody členských zemí NATO by jednotliví spojenci měli vydávat na obranu dvě procenta svého HDP. Splňuje to jen část států, Česko je se svým rozpočtem v poslední třetině.

Počínaje rokem 2015 dochází ke kontinuálnímu, každoročnímu zvyšování výdajů na obranu v České republice a pevně věřím, že ten trend bude promítnut i do dalších let, které jsou před námi. Chceme to zajistit i v rámci přípravy státního rozpočtu na rok 2018,“ řekl Sobotka.

ODS: Stropnický je ministr údržbář

Armádní expertka opoziční ODS Jana Černochová označila vládní slib navýšení peněz na obranu při dosavadním počínání jeho ministerstva za nadlidský úkol.

Resort obrany není schopen investovat, jeho výdaje se pohybují stále kolem jednoho procenta HDP a zmíněnému cíli se zdaleka nepřibližují,“ reagovala Černochová.

Podle Stropnického bylo v roce 2014, kdy vláda nastupovala, máloco připraveno.

Programové prohlášení bylo naplněno. Žádný rest tam není,“ uvedl.

To však Černochová odmítla a zpochybnila.

Je ministrem údržbářem, jehož výkon je ovšem velmi slabý. Byť se může pyšnit titulem nejdéle sloužící ministr obrany, je to spíše na úkor armády a naší obranyschopnosti a jeho nástupce to bude mít velmi těžké,“ řekla Černochová,

(pel)