Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Ceny benzínu i nafty v ČR klesly o pár haléřů

Ceny pohonných hmot v ČR stagnují. Průměrná cena litru benzínu Natural 95 klesla za týden jen o tři haléře na 29,62 koruny. Nafta za týden zlevnila o 6 haléřů na 28,48 koruny. Ceny postupně klesaly od konce dubna. Na začátku srpna mírně stouply.

Firmě Uber klesla ztráta na 645 milionů dolarů

Provozovateli alternativní taxislužby, firmě Uber klesla meziročně ve 2Q 2017 ztráta o 35 % na 645 milionů dolarů (14,3 miliardy korun). Společnost snižovala výdaje a dařilo se jí navyšovat příjmy. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ztráta klesla o 9 procent. Za 6 měsíců 2017 prodělal Uber 1,35 miliardy dolarů. Za rok 2016 dosáhla ztráta zhruba 3 miliardy dolarů.

V ČR se začalo stavět více bytů, ceny však dále rostou

V první polovině roku 2017 se v ČR začalo stavět 3518 bytů. To je o téměř polovinu více, než ve stejném období loňského roku. V Praze se za prvních 6 měsíců 2017 začalo stavět 1025 bytů, což je dvojnásobek prvního pololetí roku 2016. Nabídka však nadále zaostává za poptávkou a ceny nemovitostí v ČR rekordně rostou.

Británie zrychlila růst HDP na 0,3 procenta

HDP Velké Británie se ve 2Q 2017 zvýšil o 0,3 %. V prvním čtvrtletí HDP vzrostl o 0,2 procenta.  Meziročně však tempo růstu HDP v Británii zvolnilo na 1,7 procenta ze 2 % v předchozím čtvrtletí. Spotřebitelské výdaje ve 2Q 2017 kvůli slabé libře rostou nejnižším tempem od roku 2014.

V tendru na mýtný systém jsou Kapsch, SkyToll či Hu-Go

Potvrzeni jsou první účastníci soutěže o provoz mýtného systému v Česku. Nabídky podali například současný provozovatel, firma Kapsch. Dále SkyToll s firmou CzechToll, provozovatel mýta v Maďarsku, Hu-Go, či společnost National Toll Payment Services. Stát dnes za provoz mýtného systému platí zhruba 1,5 mld. Kč ročně.

Brazílie otevřela v Amazonii další oblast těžbě surovin

Brazilská vláda zrušila v Amazonii rezervaci a oblast o rozloze zhruba 46 tisíc kilometrů čtverečních a zpřístupnila ji pro těžbu nerostných surovin. Nově otevřené území je bohaté na zlato a další suroviny.