Premiér Sobotka pochválil ministryni Šlechtovou za to, že Česko dobře čerpalo dotace z EU. Ministryně je vášnivá motocyklová fanynka, kterou nedávno těsně před startem Velké ceny Brna odstrčil závodník Rossi, když se sním chtěla vyfotit. Závody se konají jen díky státním dotacím.

Premiér Sobotka pochválil ministryni Šlechtovou za dočerpání evropských dotací v minulém programovém období. Na bilanční schůzce to označil za největší úspěch Ministerstva pro místní rozvoj, v jehož čele Karla Šlechtová stojí. Ministryně se však nejvíce proslavila nedávnou strkanicí s motocyklovým závodníkem Rossim na Velké ceně Brna, která se koná jen díky 100 milionům dotací od ministerstva školství, kraje a města Brna.

Sobotka poukázal na to, že se v uplynulém programovém období (2007 – 2013) podařilo Česku vyčerpalo přes 96 procent dotací přerozdělovaných z EU. Za úspěch MMR označil Sobotka rovněž přijetí novely stavebního zákona nebo nového zákona o veřejných zakázkách.

Zklamán je prý naopak z toho, že se nepodařilo schválit zákon o sociálním bydlení.

„Ministryni jsem poděkoval za razantní a dynamické vedení ministerstva,“ prohlásil premiér.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová se v posledním období „proslavil“ nejvíce incidentem na startu motocyklové Velké ceny Brna. Politička se těsně před startem závodu dožadovala fotografie s motocyklovým závodníkem Valentinem Rossim. Závodník však nechtěl být rušen a Šlechtovou odstrčil.

„Chtěla jsem jen Rossimu, podobně jako ostatním, popřát před startem hodně štěstí. V tom hluku se nikdo neslyšel, nebylo rozumět, a tak to asi vypadalo, že jsem neodbytná fanynka. To úplně ne, ale to nedorozumění chápu. Rozumím, ze soustředění před startem je velmi důležité a že je Valentino opravdu velká hvězda,“ popsala následně Šlechtová situaci.

Ministryně je známá svojí vášní pro motorky. Po Masarykově okruhu se v Brně pohybovala s VIP průkazkou a před startem závodu kategorie MotoGP měla možnost sledovat přípravu závodníků přímo na trati. samotná Velká cena Brna je přitom přímo životně závislá na dotacích z veřejných zdrojů.

Na letošní motocyklovou Grand Prix v Brně přispělo ministerstvo školství 70 miliony korun; dalších 30 milionů Kč přidal Jihomoravský kraj a město Brno. (sfr)