Příliv migrantů přes Středozemní moře do Itálie se záhadně zpomalil uprostřed léta, tedy v době, kdy v jiných letech migrační vlna kulminovala.

Migrační záhada na obzoru: příliv migrantů do Itálie přes Středozemní moře se v posledních týdnech prudce zpomalil. Do Itálie od počátku letošního roku připlulo 97 293 uprchlíků, což je o 4,15 procent méně než ve stejném období minulého roku. Příliv migrantů do Itálie se v červenci snížil o 57 procent oproti červnu. Příčiny tohoto jevu jsou nejasné. jasné je to, že zpomalení tempa migrace je jen dočasné. 

Počet běženců, kteří se dostali do Itálie, byl v červenci nejnižší za jedno měsíční období od roku 2014. Přitom, právě v červenci a srpnu docházelo k největšímu přívalu uprchlíků. Deník New York Times uvedl, že se jedná o zvláštní jev, jehož příčiny nejsou zcela jasné.

Od roku 2013 se přes moře do Itálie přeplavilo více než 600 tisíc běženců. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) představují migranti, kteří dorazili do Itálie, plných 85% všech příchozích do Evropy.

Od 15.července letošního roku se však příliv migrantů prudce zpomalil. Namísto zintenzivnění migrace došlo k dramatickému propadu.

Za jedno z možných vysvětlení je považována zvýšená aktivita libyjské pobřežní stráže. Jak ale uvedly NYT, aktivity libyjské pobřežní stráže se utlumily již běhen května.

Uváděno je také to, že pobřežní hlídky začaly hrozily útokem na lodě charitativních organizací, což vedlo několik skupin k pozastavení záchranných operací. Podle odborníků však ani toto nevedlo ke zpomalení migrace.

Možná je také domluva hlavních pašeráckých sítí v libyjských pobřežních městech, které z taktických důvodů pozastavily své operace.

Podle nových informací brání v Libyi běžencům vyplout do Evropy nová málo známá skupina pašeráků. Stočlennou ozbrojenou skupinu, jež působí polooficiálně, prý tvoří policisté, vojáci i civilisté.

Podle odborníků však současná situace nebude trvat dlouho. Milice a pašeráci z Libye vydělávají na organizování migrace do Evropy enormní sumy peněz a nebudou dlouhodobě ochotni se těchto příjmů vzdát a obchod s lidmi definitivně ukončit. (sfr)