BYZNYS DNE: Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Poslední úsek dálnice D11 do Hradce byl zprovozněn

Řidiče se od pondělí 21. srpna dostanou po dálnici D11 až do Hradce Králové. Dosud museli z dálnice sjíždět přes křižovatku u Opatovic. V pondělí odpoledne se otevřel 3,7 kilometru dlouhý úsek dálnice od Osiček do Hradce Králové. Provoz na novém úseku bude až do Vánoc omezený kvůli úpravě v místě provizorního sjezdu u Libišan.

Čína obnoví nejrychlejší vlakové spojení na světě mezi Pekingem a Šanghají

Vlaky mezi Pekingem a Šanghají budou od září opět jezdit rychlostí 350 kilometrů v hodině. Trasu dlouhou 1250 kilometrů tak ujedou za čtyři hodiny a 30 minut. V roce 2011, po kolizi dvou vlaků blízko města Wen-čou, byla rychlost vlaků snížena na 250 až 300 kilometrů v hodině.

Z Prahy se začíná létat do Katarského Dauhá

Z Prahy do katarského hlavního města Dauhá začala v pondělí létat každodenní linka společnosti Qatar Airways. Zahájení přímých letů urychlily sankce proti Kataru. Qatar Airways spouští více než 20 nových linek a to například do ukrajinského do Kyjeva nebo do Skopje v Makedonii. Zvýšen byl počet letů do Moskvy.

Investice v Evropě překonaly rekord. ČR je 8. nejvíce atraktivní

Přímé zahraniční investice v Evropě překonaly v roce 2016 rekord. ČR je na 8. místě z hlediska počtu pracovních míst vytvořených přímými zahraničními investicemi. Investoři v tuzemsku loni zahájili celkem 110 projektů, v roce 2015 to bylo 70. V Česku díky nim vzniklo přes 14 tisíc nových pracovních míst, což je meziroční nárůst o 53 procent.

Do Litvy dorazila první dodávka zemního plynu z USA

Do Litvy připlula první dodávka zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA. Cílem je snížit závislost Litvy na Moskvě a posílení vztahů s USA v reakci na zvýšené napětí v regionu. Litva odhaduje, že zhruba polovinu zemního plynu bude dovážet ve formě LNG, především od norské společnosti Statoil. Zbytek pak bude i nadále získávat prostřednictvím plynovodu z Ruska.