Životním prostorem Slovenska bude Evropská unie, nikoliv spolupráce zemí V4. Ficova vláda chce zemi přimknout k nejtvrdšímu jádru Unie, tedy k Německu a Francii.

Slovenský premiér Robert Fico provedl náhlý obrat a obrátil se zády k ostatním zemí Visegrádské čtyřky (Česko, Polsko, Maďarsko). Veřejně oznámil, že se jeho země chce přimknout k nejtvrdšímu jádru Evropské unie, tedy k Německu a Francii. Důvodem jsou prý národní zájmy.

Předseda slovenské vlády Robert Fico oznámil, že hodlá prosazovat účast Slovenska v takzvaném jádru Evropské unie a prohlubovat tak spolupráci Bratislavy s Berlínem a Paříží. Tyto 2 země Fico označil za tandem určující tempo dalšího vývoje EU.

Státy V4 naopak podle Fica pro Slovensko nejsou tak důležité.

„Být v jádru, být při Německu a Francii, to je podstata mé politiky. Nad vším je národně-státní zájem tohoto malého státu, který má historickou šanci být někde, kde se jiným zemím může jen zdát, že by někdy mohly být,“ prohlásil Fico.

Prioritou pro Slovensko je tak podle Fica spíše EU než státy V4.

„Na jedné straně mi velmi záleží na spolupráci V4, ale životní prostor Slovenské republiky je Evropská unie,“ řekl Fico. (sfr)