Hnutí ANO je podvod a klam. Babiš svým podnikání fakticky porušuje zákony, tvrdí Matěj Stropnický, syn ministra obrany za hnutí ANO.

Hnutí ANO je podvod a klam. Tvrdí to předseda Zelených Matěj Stropnický, který je synem ministra obrany za hnutí ANO Martina Stropnického. „Zelený“ Stropnický označil za velké nebezpečí, pokud by Babišovo hnutí ANO získalo parlamentní majoritu a nastolilo „vládu jedné strany“. Podle Matěje Stropnického uskutečňuje hnutí ANO většinou něco jiného, než co slibuje v programu voličům. 

Kauza Čapí hnízdo podle šéfa Zelených ukazuje, že heslo, se kterým Andrej Babiš vstupoval do politiky – že ´všichni kradou, zatímco on je světec´ – se ukazuje jako podvod a klam.

„Ve skutečnosti měl Andrej Babiš, když tohle říkal, už vyčerpanou dotaci na svoje soukromé sídlo. To se bude prokazovat v rámci detailního vyšetřování a soudního řízení,“ uvedl Matěj Stropnický v rozhovoru pro Právo.

Kritizoval současně Babišovo podnikání v České republice a to na případu jednoho z podniků Agrofertu, který dodává na trh kuřata.

„Ukazuje se, že Babiš najímá spíš brigádníky formou agentur, často to jsou zahraniční pracovníci, nemají žádná práva, nároky, lidé pracují mnohem déle, než stanovuje zákoník práce. On sám svým podnikáním porušuje de facto zákony,“ uvedl Stropnický.

„On nechce zvyšovat platy, protože by to ohrozilo jeho podnikání, on nechce kontroly znečišťování ovzduší, protože by to ohrozilo jeho podnikání, on nechce kvalitní potraviny, protože on vyrábí nekvalitní potraviny a ve velkém,“ prohlásil Stropnický na Babišovu adresu.

Stropnický také kritizoval dosavadní činnost ministerstva dopravy pod vedením Dana Ťoka (ANO).

„Na ministerstvu dopravy hnutí ANO ukazuje špatný management. Staví silnice úplně stejně pomalu, špatně a draho jako jeho předchůdci. O vysokorychlostních tratích se celé volební období jenom mluvilo,“ podotkl Stropnický.

Doplnil, že prioritou Zelených je výstavba vysokorychlostní tratě mezi Prahou a Brnem.

„To je jediná realistická alternativa k neustále rozkopané dálnici D1,“ doplnil Stropnický.

Odkázal se také na obtížnou spolupráci Zelených s hnutím ANO na pražském magistrátu.

„Spolupráce s ANO je obtížná, není ale obtížnější, než s jinou stranou. Akorát je hnutí ANO nepředvídatelnější partner, než ostatní. Většinou má v programu něco jiného, než uskutečňuje,“ vysvětlil Stropnický v Právu. (sfr)