Rakousko kvůli uprchlíkům zesílí kontroly na hranicích.

Rakousko kvůli přívalu uprchlíků zpřísní kontroly na hranicích. Zvýšení kontrol dopadne především na turisty, kteří jsou na dovolené na jihu Evropy. Na mnoha hraničních přejezdech lze totiž očekávat výrazné zpomalení dopravy. Návrat přes Rakousko se tak může mnohým lidem zkomplikovat. 

Přísněji budou v příhraničí kontrolována například osobní auta, ale také nákladní vlaky, které přes rakouské území projíždějí z Itálie do Německa. Policii budou pomáhat i vojáci.

Důvodem přísnějších kontrol je podle ministra vnitra Wolfganga Sobotky zvýšený příliv migrantů, které úřady zaznamenaly v posledních dnech. Větší skupiny uprchlíků také přecházely jinými trasami než obvykle.

Nová opatření se budou týkat pohraničních oblastí s Maďarskem, Slovinskem, Slovenskem a Itálií.

Zvýšení kontrol postihne především turisty na dovolené na jihu Evropy. Návrat přes Rakousko se s největší pravděpodobností značně zkomplikuje. Podle mluvčího ÚAMK Petra Vomáčky lze očekávat na velkém počtu hraničních přechodů výrazné zpomalení dopravy.

O posílení kontrol v hraničních oblastech hovořili představitelé rakouské vlády už několik týdnů.

Začátkem července rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil oznámil, že armáda přesunula čtyři obrněná vozidla k Brennerskému průsmyku, který spojuje Rakousko s Itálií. Italské ministerstvo zahraničí si tehdy kvůli tomu předvolalo rakouského velvyslance v Římě.

(pel)