Okamurovo hnutí SPD nechce zvyšovat výdaje na zbrojení na 2 procenta HDP, jak požaduje NATO.

Hnutí SPD Tomia Okamury nechce zvyšovat výdaje na zbrojení na 2 % HDP, jak požaduje NATO. Podle dohody členských zemí NATO by jednotliví spojenci měli vydávat na obranu 2 % svého HDP. Splňuje to však jen část států – Česko je se svým rozpočtem v poslední třetině.

„Nebudeme podporovat plnění požadavku NATO na postupné navýšení rozpočtu ministerstva obrany na 2 procenta HDP. Jde v podstatě o dvojnásobek prostředků proti současnému stavu,“ uvedl Okamura.

Upozornil také, že SPD odmítá armádní koncepci drahého a malého expedičního sboru. Taková armáda bude podle něj čerpat obrovské prostředky na nákup drahé techniky a přitom nebude schopna delší a účinné obrany území státu.

„Struktura výzbroje armády svou typovou nekoncepčností připomíná zbrojní jarmark,“ řekl.

Okamurovo hnutí prosazuje zásadní změnu. Chce vytvořit armádu určenou k obraně země, která bude mít profesionální jádro doplněné o široké zálohy připravované v rámci povinného osmitýdenního výcviku.

„Výcvik budou mladí muži vykonávat v příslušném kraji podle svého bydliště. Požadujeme efektivní přípravu techniky na základě modernizačních programů s plným zapojením domácího průmyslu. Chceme prohlubovat vojenskou spolupráci států V4,“ dodal.

V současné době Česká republika vyčleňuje na obranu kolem jednoho procenta HDP. Koalice se přitom zavázala, že do roku 2020 zajistí, aby na obranu ČR dávala 1,4 procenta HDP a do roku 2024 dvě procenta.

(pel)