Stát dá na program Dešťovka dalších 240 milionů korun.

Vláda rozdá na využití dešťové vody dalších 240 milionů korun. Lidé mohou žádat o dotace až ve výši 105 tisíc korun. Odhadem by se mělo dostat na 5 tisíc žadatelů.

Ministerstvo životního spustí druhou vlnu programu Dešťovka 7. září. Resort chce prostřednictvím programu podpořit, aby lidé více zachytávali a akumulovali dešťovou vodu na zalévání i splachování toalet.

„Je naprosto zřejmé, že ČR dramaticky vysychá a bohužel to nebude pouze krátkodobý výkyv. Problémy se suchem se stávají reálnou hrozbou,” konstatoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Stát rozšiřuje definici suchých oblastí, kde lidé budou moct žádat o dotaci na systémy na zalévání zahrady. V tuto chvíli je míst 1200 a dále přibývají.

Peníze mohou získat majitelé rodinných a bytových domů i ti, kteří teprve začínají stavět. Dešťovka se netýká majitelů chat, které se využívají pouze pro rekreaci.

„My bychom chtěli pokrýt minimálně pět tisíc žádostí z peněz, které budeme mít k dispozici,“ řekl.

Lidé budou moci žádat na systémy umožňující využití dešťové a odpadní vody dotaci až 105 tisíc korun.

Pro první vlnu programu úřad připravil 110 miliónů korun. Částka byla během 28 hodin vyčerpána a na řadu zájemců se nedostalo.

Ministr připomněl, že v rámci dotačního programu životní prostředí je na boj se suchem připraveno 13 miliard korun zejména na zadržování vody v krajině.

(pel)