Skutečný vládce Polska Jaroslaw Kaczyński uvedl, že Polsko vůči Německu chystá „historický protiútok“. Polsko opět vytahuje požadavek na válečné reparace.

Polsko ve sporu s Evropskou unií přitvrzuje a opětovně přichází s požadavkem na válečné reparace za masivní škody, které Německo v Polsku způsobilo ve II. světové válce. Německo již před časem vyplácení finančních kompenzací Polsku za válečné škody odmítlo.

Německý Die Welt upozornil na to, že speciální komise v polském parlamentu začala zkoumat možnost uplatňování nároků na Německu v důsledku válečných útrap.
Parlamentní komise má do 11. srpna zkoumat veškeré možnosti a poté vypracuje závěrečnou zprávu. Pokud komise doporučí požadovat reparace, polská vláda se zřejmě obrátí na tu německou, vedenou kancléřkou Merkelovou..

Spoluzakladatel polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a neformální skutečný vládce Polska Jaroslaw Kaczyński v rozhovoru uvedl, že se Polsko vůči Německu chystá na „historický protiútok“. Již dříve poukázal na skutečnost, že Polsko po válce kompenzováno nebylo a nemělo by to Německu prominout.

Kaczyński také deklaroval, že země bude po Berlínu chtít vyplatit odškodné za bombardování a zničení metropole Varšavy v roce 1939.

Také ministr obrany Antoni Macierewicz o požadavku na reparace hovořil zcela otevřeně.

„Němci by měli splatit polskému lidu svůj děsivý dluh. Během prvních měsíců války šlo o genocidu,“ prohlásil.

Podle europoslance Ryszarda Czarneckiho by mohli Poláci požadovat reparace stejně jako Židé.

„Když mohli náhradu škod obdržet oni, tak proč ne Poláci?“ podotkl Czarnecki.

V průběhu II. světové války (kterou zahájilo Německo napadením a obsazením Polska) bylo zabito šest milionů Poláků a zničena podstatná část průmyslu. Německo mimo jiné téměř srovnalo se zemí hlavní město Varšavu.

Po válce začalo Německo vyplácet Polsku válečné reparace. Na nátlak  Sovětského svazu v 50. letech však Polsko muselo další finanční kompenzace odmítnout.

Podle oficiálního německého postoje sice Německo bylo morálně, politicky a finančně zodpovědné za své historické činy. Německo však tvrdí, že otázka reparací už byla v minulosti právně ošetřena a jde už o uzavřenou věc. Podle Die Zeit prý Německo zaplatilo Polsku více než 250 milionů eur a nemalé kompenzace prý hradí dodnes…

Požadavek na válečné reparace a odškodnění za zničení Varšavy během druhé světové války je však mnohými považován jen za zastírací manévr, který má přebít spory s Evropskou unií kvůli sporné soudní reformě v Polsku, kterou prosazuje vládní PiS. (sfr)