Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker prý nechce ztratit Maďarsko. S tamním premiérem si pravidelně telefonuje a často se i vídají.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker nechce ztratit Maďarsko. Polsko podle něj bude po odchodu Velké Británie z EU osamělý sirotek. Juncker v interview pro Politico přiznal, že unie čelí s Polskem a Maďarskem problémům. Tyto země, stejně jako Česko, odmítají přijímat uprchlíky na základě dohodnutých kvót.

Juncker řekl, že s maďarským premiérem Viktorem Orbánem si hodně telefonuje a často se vídají, i když o jejich schůzkách veřejnost neví.

„Myslím, že nechci Maďarsko ztratit,“ uvedl.

O Polsku se podobně nevyjádřil ani ho jinak nezmínil. Podle něj však bude po brexitu osamělejší než Maďarsko.

Šéf EK rovněž nepovažuje za pravděpodobné, že proces vedoucí k brexitu lze ještě zvrátit a že Británie nakonec vzhledem k nepříjemným vyjednáváním neodejde.

Pracovní hypotéza komise podle něj je, že Londýn unii nakonec opustí. „Nemyslím si to, co maltský premiér Joseph Muscat, který nevyloučil, že se brexit konat nebude,“ řekl.

Zopakoval, že rozhovory s Británií má pevně v rukou hlavní vyjednávač unie Michel Barnier. On sám prý tráví brexitem jen nezbytnou dobu, kterou blíže neupřesnil.

(pel)